Ivanić-Vujanović: BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja

Razgovarali o Sutorini

Ivanić-Vujanović: BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja

04.07.2015 - 19:58
BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarali su danas u Trebinju o Sutorini te konstatovali da je to pitanje riješeno i da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja.

Nakon neformalnog sastanka, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Ivanić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo činjenicom što Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja i što je riješen problem Sutorine. 

Najavio je skoro potpisivanje ugovora o granici između dvije države. 

- Tako će BiH i Crna Gora biti prve zemlje u regionu koje će bez ikakvih problema imati potpisan ugovor o granici - rekao je Ivanić.

Smatra i da je izuzetno bitno da Trebinje, Nikšić i Herceg Novi imaju dobre odnose, da sarađuju jer su, kaže, upućeni jedni na druge. 

Teme sastanka bile su i širi projekti koji u obzir uzimaju interese, ne samo BiH i Crne Gore, nego i Srbije, a prije svega se radi o pitanju Drine. 

Predsjedavajući predsjedništva BiH je izrazio nadu da će se u Crnoj Gori još jednom preispitati pitanje deklaracije kojom je projekat „Buk Bijela“ doveden u pitanje. 

Taj problem bi, prema njegovim riječima, trebalo riješiti „zbog ukupnog potencijala i zbog potrebe da se završi put koji treba da ide prema Plužinama i da se dvije zemlja konačno povežu na pravi način u duhu istinskih evropskih vrijednosti". 

Izrazio je uvjerenje da će dvije zemlje u realizaciji projekata imati punu podršku Evropske unije jer su dobri odnosi Crne Gore i BiH u interesu cijele Evrope.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ponovio je da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, da je otvoren prostor za saradnju i da ove dvije države mogu biti pozitivan primjer u regionu.

Naglasio je da je pitanje Sutorine zatvoreno i da je samo pitanje vremena kada će se sporazum potpisati. 

- Saradnja dvije države je saradnja otvorenih mogućnosti koje zajednički treba iskoristiti - dodao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore je dodao da „svakako treba podržati ono što je započeto Berlinskim procesom i ono što je u Briselskom dogovoru predsjednika vlada dogovoreno i mapu zajedničkih projekata regiona treba apsolutno ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice jer Evropska unije ohrabruje njihovu što skoriju realizaciju".

I kada je u pitanju hidroenergetska infrastruktura, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese. 

- U trojnom odnosu Srbije, Crne Gore i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima kako bi se oni maksimalno iskoristili - naglasio je predsjednik Crne Gore i dodao da u toj državi postoji volja da se pitanje „Buk Bijela“ razmotri i da se iz Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore obezbijedi izvoz struje prema Italiji.

Kad su u pitanju projekti putne infrastrukture, Vujanović smatra da je vrlo važna sanacija puta preko Šćepan Polja.
 
Najavio je da će se u budućem periodu raditi i na tom veoma važnom projektu.

Vujanović se posebno zahvalio gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću na njegovim izjavama dok je pitanje Sutorine bilo otvoreno kao i zbog činjenice da aktivno učestvuje u gradnji odnosa između Trebinja i Herceg Novog u smislu punog prijateljstva. 

Predsjednik Crne Gore u potpunosti podržava to da općine Nikšić, Herceg Novi i Trebinje imaju maksimalnu saradnju, da koriste kompatibilno svoje resurse u cilju te saradnje i da održavaju istinsko prijateljstvo. 

- Crna Gora će podržati sve ono što je u zajedničkom interesu dvije zemlje - zaključio je Filip Vujanović.
 

Izvor: 
Fena
Tagovi: