Ivanić zahtijeva da se Rezolucija UN-a o događajima u Srebrenici ne usvoji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Ivanić zahtijeva da se Rezolucija UN-a o događajima u Srebrenici ne usvoji

29.06.2015 - 14:17
Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a i članicama Savjeta bezbjednosti UN-a u kojem navodi da, s obzirom na to da Predsjedništvo BiH o predloženoj Rezoluciji UN-a o događajima u Srebrenici nema konsenzus, pismo piše u svoje ime.

Dodaje da sama činjenica da ne postoji konsenzus unutar Predsjedništva jasno govori da o ovoj Rezoluciji među narodima BiH ne postoji jedinstven stav. 

- Zbog toga se prisustvo predstavnika misije BiH na sastancima na kojima se raspravlja o Rezoluciji ne može tumačiti kao podrška cijele BiH Rezoluciji, jer te podrške, zbog nedostatka konsenzusa evidentno nema. Blizu polovine stanovnika BiH je protiv ove rezolucije i zbog toga, kao srpski član Predsjedništva BiH, tražim da se ona ne usvoji na organima UN-a - navodi Ivanić u pismu. 

On ističe da postoji potpuno jedinstvo Srba u BiH da je ova rezolucija antisrpska, jer nigdje ne spominje srpske žrtve u okolini Srebrenice i ona nikada neće biti istinski prihvaćena od velikog broja stanovnika BiH. 

Time, stoji u pismu, njeno eventualno donošenje neće imati nikakve pozitivne posljedice, već će samo dodatno podijeliti bosanskohercegovačko društvo. 

- Prije najave ove rezolucije u BiH su trajali pozitivni razgovori o neophodnim ekonomskim i socijalnim reformama, trajala je ozbiljna rasprava o budućnosti i našim naporima da postanemo član Evropske unije - navodi Ivanić. 

Dodaje da je u Parlamentarnoj skupštini BiH jednoglasno podržana izjava Predsjedništva o evropskoj budućnosti BiH. Nakon sedam godina čekanja stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Postojao je visok stepen saglasnosti i unutrašnjeg kompromisa. 

- Nažalost, hapšenje Nasera Orića i politička euforija koja je tim povodom nastala na strani udruženja žrtava Srebrenice, te bošnjačkih političara, podržana sukobima unutar BiH oko Rezolucije, potpuno je preokrenula političku situaciju u BiH. Danas niko ne govori o budućnosti, svi su okrenuti prošlosti, svako sa svojom vlastitom teorijom šta se događalo tokom posljednjeg rata. Jedni podržavaju Rezoluciji o Srebrenici (dominantno Bošnjaci), drugi su apsolutno protiv (dominantno Srbi), a treći su indiferentni (dominantno Hrvati) - navodi se u Ivanićevom pismu. 

Duboko smo, ističe Ivanić, ponovo podijeljeni i dio razloga krije se i u poimanju Rezolucije o kojoj se raspravlja u organima UN-a. 

Predsjedavajući bh. predsjedništva navodi da je obilježavanje 11. jula u Srebrenici trebalo proći kao najdostojanstveniji mogući čin iskazivanja poštovanja nevinim žrvama. 

Nažalost, potcrtao je Ivanić, sve što se događa je predstojeći 11. juli pretvorilo u prvorazredan politički događaj. Unutar BiH traje konkurencija u prijedlozima različitih rezolucija i deklaracija, koje se preglasavanjem pojedinih naroda prihvataju ili odbijaju, region je podijeljen povodom Rezolucije, kao i sam Savjet bezbjednosti.
Ivanić navodi da je retorika u političkim nastupima sve žešća, „neki se političari proglašavaju dobrodošlim u Srebrenici, drugi ne“. 

- Želim da vas sve upozorim da je trenutno stanje loše i da vas pozovem da shvatite kako donošenje ovakve rezolucije nije dobro po stabilnost u BiH - stoji u Ivanićevom pismu. 

Nije mi namjera, navodi on, da utičem ili mijenjam bilo čiji pogled na karakter događaja u Srebrenici. 

- Svako od vas ima vlastitu poziciju i ja je sigurno ne želim mijenjati. Moja molba je da umjesto o prošlosti mislimo o budućnosti, umjesto podjela iz rata razvijamo saradnju. Mislim da je umjesto ove rezolucije trebalo iskazati poštovanje nevinim žrtvama Srebrenice, pozvati da se tako nešto nigdje i nikad ne desi ponovo, pozvati narode BiH da iskažu poštovanje prema žrtvama drugih naroda, jer su i Srbi i Hrvati ubijani ovom ratu i pozvati ih da se zajedno okrenu budućnosti - navodi Ivanić. 

On u pismu dodaje kako ne razumije zbog čega nije donijeta rezolucija o pozitivnim efektima Dejtonskog sporazuma čiju dvadesetogodišnjicu obilježavamo ove godine i „zbog čega snagama van BiH treba toliki naglasak na temama koje nas dijele umjesto na temama koje nas spajaju“. 

- Imate veliku odgovornost u narednim danima, pozivam vas da Srebrenica ne bude povod ni vaših ni naših međusobnih sukoba i molim da nađete rješenje na dobrobit svih. Sadašnji oblik Rezolucije, rječnik koji se koristi ne može biti podržan prije svega od Srba, ali i dijela ostalih naroda, te bi nas donošenje ove rezolucije dodatno podijelilo. Uvjeren sam da ćete zato odustati od njenog donošenja - navodi se u Ivanićevom pismu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Izvor: 
Fena