Ivica Kostelić ponovo zaprepastio javnost rasističkim porukama

Zastavom Gvineje prokomentarisao pobjedu Francuske nad Hrvatima na Mundijalu 2018.

Ivica Kostelić ponovo zaprepastio javnost rasističkim porukama

18.07.2018 - 12:37
BiH

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić postavio je na društvenim mrežama zastavu Gvineje, kao aluziju na sastav francuske fudbalske reprezentacije, ali i na činjenicu da su roditelji Pola Pogbe, francuskog reprezentativca, porijeklom iz te države. Ova njegova objava naišla je na brojne kritike: neki nisu krili razočarenje zbog posta, uz poruke da je sasvim neprimjeren za svjetskog i olimpijskog šampiona koji je i ranije imao slične ispade.

"Vi i Vaša sestra ste moji skijaški uzori. Gledam Vaše uspjehe svakodnevno, razmišljam o skijanju i kad je ljeto i sve što volim je samo snijeg i rekreacija na snijegu koju sam upio od Vas. Srce mi se slama na ovakvu objavu koja je za jednog OLIMPIJSKOG i svjetskog šampiona u potpunosti neprimjerena. U najmanjem slučaju ovo nije šala, ovo je rasizam. Sramite se", napisao mu je jedan fan.

"Stvarno? Nisam očekivala ovaj nivo od tebe. Iznenadio si me, baš sam uz to da je i Hrvatska izgubila, tužna", napisala je jedna simpatizerka.

"Jadno je umanjivati nečiji uspjeh samo jer je drugog porijekla. Kakve veze ima što su crni ili što su im korijeni iz Afrike? Francuzi su na papiru i uostalom prilično su dobro igrali. Umjesto radovati se dobroj igri hrvatskih igrača i visokoj poziciji ovako reagirati je u najmanju ruku neprimjereno i jadno", bio je jedan od komentara.

Svojevremeno je Kostelić zaprepastio svjetsku javnost u Kranjskoj Gori kada je nakon pobjede u slalomu izjavio da je tajna njegove pobjede u činjenici da je na startu staze bio "spreman poput njemačkog vojnika 22. juna 1941. godine".

On je tako aludirao na početak nacističke operacije "Barbarosa", odnosno napada na SSSR, koji je odnio desetine miliona života.

Ivica Kostelić je ranije razmišljao da napiše knjigu o vojnim uspjesima njemačke nacističke vojske tokom Drugog svjetskog rata.

Kako je tada naveo zagrebački nedjeljnik "Globus", Kostelić se bavio mišlju da piše o vojnim uspjesima tadašnje NJemačke od 1939. do 1942. godine, kada su Hitlerove snage pokorile Poljsku, Dansku, Norvešku, zemlje Beneluksa, Francusku i dio Balkana.

"Ideja nacionalsocijalizma bila je teško izvodljiva, bila je malo previše ekstremna. Ali, isto tako, i komunizam je postojao gotovo 100 godina, a to je, prema mom mišljenju, gore od ideje nacionalsocijalizma", govorio je Kostelić, najbolji hrvatski skijaš poslije svoje sestre Janice.

Izvor: 
BNN.BA