Izbori ili farsa: Bošnjaci će imati 12 kandidata za Predsjedništvo BiH

Kvantitet kandidata svjedoči nedostatku samokritike, kvaliteta ali i razjedinjenosti Bošnjaka

Izbori ili farsa: Bošnjaci će imati 12 kandidata za Predsjedništvo BiH

17.05.2018 - 21:16
Politika

Hrvatski narodni sabor imat će jednog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iz manjeg bh.entiteta to će, kako je do sada najavljeno, biti dva kandidata. Kako bi se izborni ciklus pretvorio u cirkus, pobinut će se bošnjačke stranke koje će, kako stvari za sada stoje, imati oko 10 ili više kandidata za Predsjedništvo Bosne i Herceogvine. Jedno je sigurno - Hrvati i Srbi će dobiti člana Predsjedništva Bosne i Herceogivne, a od Bošnjaka, ko god pobijedi, najžešću opoziciju i rušitelje imat će od svojih bivših protivkandidata i njihovih stranaka.

Da je došlo do ujedinjenja kandidature lijevo orijentisanih stranaka, i da je, kako među njima tako i od njih samih, bilo malo manje bahatosti, SDP, DF; GS i NS mogli su (možda) ponuditi jakog bošnjačkog takmaca za člana Predsjedništva BIH i tako parirati SDA-u, njihovom "zakletom neprijatelju".

No pokazalo se da su sva saopćenja za javnost, svih lijevo orijentisanih stranaka, u kojima napadaju SDA zapravo obična medijska ping-pong igra jer koliko god da, navodno, ne vole SDA, još tri puta više se između sebe ne podnose SDP, DF, GS i NS. Tako su "lijeve stranke", umjesto zajedničkog kandidata koji je mogao okončati vladavinu SDA, ponudile tri kandidata od kojih, već sada je jasno, nijedan neće ući u Predsjedništvo BiH.

Bez obzira što se DF-ov kandidat ponudio za funkciju "hrvatskog člana Predsjedništva BiH", on svakako uzima 90% bošnjačkog biračkog tijela pa se nikako ne možemo oteti utisku da su kandidature SDP-a, DF-a i NS-a bile u funkciji direktne pomoći kandidatu SDA.

Pored njih, cijela kolona ostalih stranaka žele da imaju kandidata za Predsjedništvo BIH iako, kvalitativno, nemaju potencijal koji bi mogao odgovoriti ovako ozbiljnom izazovu. Međutim, izbori u BiH već odavno nisu trka najboljih i najzrelijih, već najumišljenijih koji su za svoj cilj u stanju uraditi bilo šta.

Svoje kandidature za Predsjednoštvo BiH najavile su SDA-ove "bebe" - stranke nastale lažnim "neslaganjem u SDA". Prije svega stranka Senada Šepića i Dine Konakovića koji, ruku na srce, još uvijek nemaju ni tri čestite stranačke kancelarije, ali im to ne smeta da pomisle kako su "sazreli" da upravljaju državom. Njihove eventualne kandidature sasvim sigurno su u funkciji pomaganja SDA-u jer fingirajući lažnu opoziciju, njihov zadatak je da odvuku glasove od stvarne opozicije i stvarno kvalitetnih kandidata za Predsjedništvo BiH i tako pomognu SDA-u o kojoj oni i danas imaju samo riječi hvale.

Pored njih, kandidaturu za Predsjedništvo BiH najavio je Mirsad Hadžikadić, profesor u USA koji će, također, skočiti u opozicioni glasački bazen i iz njega odvući makar i minoran broj glasova koji neće štetiti SDA-u. Za predsjedničke izbore mogao bi se, kako saznejmo, prijaviti i tuzlanski megafon, Mirnes Ajanović, čija je funkcija tokom svih izbornih kampanja od 1996. godine pa sve do 2006. godine, kada je nestao sa političke scene, bila da vrijeđa i ponižava SDA-ove protivkandidate.

Kada se na ovaj broj kandidata/stranaka koji će se kandidovati za Predsjedništvo BiH, doda i SBB kojem će ovo biti treći pokušaj, BPS koji će vjerovatno imati svog predsjedničkog kandidata, te cazinska ASDA koja razmišlja o kandidaturi Atifa Dudakovića, dolazimo do cifre od 11 kandidata koji će vjerovatno učestvovati na predsjedničkim izborima koji slijede.

Za predsjedničke izbore se, daleko prije svih, prijavio i Amer Jerlagić iz Stranke za BiH. Jerlagić je kandidaturu javnosti podnio na vrijeme jer je, zaista, postojala mogućnost da se Haris Silajdžić ponovo pokuša vratiti u politiku kao kandidat za Predsjedništvo BiH. Jerlagićeva kandidatura je, također, u funkciji pobjede kandidata SDA jer, realno, Stranka za BiH kao politički subjekt nema snagu ni koalicioni kapacitet za bilo kakav, čak i pristojan rezultat koji će biti iznad rezultata Mirsada Kebe.

Većina kandidata za "bošnjačkog" člana Predsjendištva BiH imaju osnovnu funkciju, svjesno ili ne, da pomažu SDA-ovom kandidatu da pobijedi na predstojećim izborima.

Kandidati SDP-a, DF-a, SBB-a,  NiP, NB-a, BOSS-a, SzBiH, NS-a, A-SDA, nezavisni kandidati, kao i ostali čije se kandidature očekuju, uzimat će glasove jedni drugima dok će SDA-ov glasački bazen imati manji broj glasova, ali s obzirom na razjedinjenost drugih stranaka - dovoljan za pobjedu.

Ukoliko nekolicina probošnjačkih stranaka ne budu imali zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH, lice koje je dovoljno jako da iznese predsjedničku kampanju i ima prepoznatljiv bošnjački background, izbori u oktobru 2018.godine bit će formalnost, odnosno ovjera vladavine dinastije.

Kao i do sada, kandidat SDA neće pobijediti zbog toga jer je najbolji, već zbog toga što su, pored uvježbane krađe, umijeli na vrijeme potkupiti tzv. "opoziciju", ucijeniti "hrabre govornike" i nagovoriti umišljene mlađahne predsjednike da pokušaju "promijeniti svijet".

Bošnjačko stanovništvo će za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moći birati između, vjerovatno, sljedećih kandidata:

1. SDA - Sebija Izetbegović

3. BPS - Sefer Halilović

3. SDP - Denis Bećirović

4. SBB - Fahrudin Radončić

5. ASDA - Atif Dudaković

6. Mirsad Hadžikadić, nezavisni kandidat

7. NB - Senad Šepić

8. NiP - Dino Konaković

9. BOSS - Mirnes Ajanović

10. DF - Željko Komšić (iako kandidat za hrvatskog člana Predsjednštva BIH, njegovi glasači bit će 90% Bošnjaci čime direktno utiče, zapravo, na izbori bošnjačkog člana Predsjendoštva BiH)

11. SzBiH - Amer Jerlagić

12. NLB - Ibrahim Hadžibajrić

 

Redakcija BNN-a

 

 

Izvor: 
BNN.BA