Izbori ili festival krađe: 100.000 pokradenih glasova za razne nivoe

Opći izbori ili legalizacija pljačke?

Izbori ili festival krađe: 100.000 pokradenih glasova za razne nivoe

09.10.2018 - 18:03
Politika

Izbori u Bosni i Hercegovini odavno su obična farsa i sve do danas ništa se na tom planu nije promijenilo. Otkada se glasa - krade se, otkada se broji - prepravlja se volja građana i "pravi" se pobjeda onima koji vladaju opštinama u BiH. U Federaciji BiH najveći kontrolori glasova su SDA, dok je u manjem bh. entitetu to SNSD. Iako nisu svi glasovi prebrojani već do sada je preko 100.000 nevažećih glasova za sve niove vlasti.

Dakle - izborni rezultati potpuno su pokradeni i frizirani.

Desetine hiljada glasova ukradeni su, pod firmom "poništenja" glasačkog listića - upisivanjem više "X-ova". Najviše poništenih glasova imaju liste za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH i Skupštinu Kantona Sarajevo gdje se, kao i uvijek, prednjačilo u krađi.

Tako je, recimo, samo 10.000 glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo brutalno prekrojeno u opštinskim izbornim komisijama putem čega se SDA-u, sa osvojenih 8 mandata, nabacivao 10, 11-ti pa čak i 12-ti mandat čime se stvarala pozicija da SDA, BOSS i DF formiraju vladu. Mandati se kradu i ukradeni su BPS-u, NiP-u i, vjerovatno, jedan mandat Našoj stranci.

Za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najviše glasova ukradeno je i poništeno Fahrudinu Radončiću a, potom, Denisu Bećiroviću. Više desetina hiljada glasačkih listića poništeni su kako bi se "nacrtala volja građana".

I ovaj put, kao i na svakim prethodnim izborima, ponavlja se pravilo da se kradu mandati i da se, najžeđći kritičari SDA, "kažnjavaju" tako što im se kradu glasovi i oduzimaju mandati. Tako je, recimo, ovo treći put da SDA ukrade mandat BPS-u dok je, također, treći jublarni put da i Radončiću kradu glasove i, vjerovatno, oduzimaju mu pobjedu tokom prve pa i druge predsjedničke utrke.

Postaje jasno zašto su SDA, HDZ i SNSD, kao vladari gotovo svih opštinskih izbornih komisija, odbili izmjene Izbornog zakona po kojem su se, prilikom procesa glasanja, trebali uveli skeneri koji bi momentalno obrađivali glasove građana.

Kada nisu uvedeni sigurnosni sistemi glasanja, nastavljena je sistematska pljačka izbora koji se održavaju samo kako bi legalizovali pljačku volje građana koji sve više vide besmisao u glasanju.

Izvor: 
BNN.BA