Izbori u novembru, bez elektronskog glasanja, srljanje su u novu izbornu krađu

Nepotpuni zahtjevi

Izbori u novembru, bez elektronskog glasanja, srljanje su u novu izbornu krađu

31.05.2020 - 12:32
Politika

Zahtjev dijela opozicionih stranaka da se "pod svaku cijenu" moraju održati općinski izbori, u novembru 2020.godine, jeste potpuno legalan i legitiman stav ako bi se, u taj paket zahtijeva, stavile i izmjene Izbornog zaona BiH, odnosno nova pravila glasanja i brojanja glasova. Samo održavanje "praznika demokratije", bez izmjene njegovih rigidnih i srednovjekovnih pravila, bit će repriza svih dosadašnjih izbora u kojima se manipuliše ogromnim brojem glasova i mandata, a pobjednici se znaju unaprijed.

Elektronsko glasanje i isto takvo brojanje glasova, jedini je ispravan zahtijev na kojem bi sve stranke opozicije, i neke stranke pokradene pozicije, trebale insistirati kada traže novembarske izbore. U slučaju da se novembarski izbori održe, bez novih pravila, tada ćemo svjedočiti samo legitimizaciji krađe glasova i mandata, kao što smo to imali prilike gledati 2018, 2014, 2010, 2006, 2002...godine.

Misao da je održavanje bilo kakvih izbora, gore o njegovog neodržavanja, greška je onih koji misle da će im, pred očima, izmaći mandati koje su već ubrojali u svoje, ne uočavajući da će ukupni rezultat pozicije biti isti, dok će se izvršiti samo nova, ne bitno različita preraspodjela opozicionog kolača koji je, uvijek, brojačno takav da ne ugrožava paket vlasti.

Promjene unutar bosanskohercegovačkog društva mogu i trebaju nastajati u okvirima sistemskih a ne "juriš" rješenja, jer samo će elektronsko glasanje i video nadzor izbornog procesa, te potpuna sloboda svih javnih medija - jednak pristup svim političkim akterima, dati slobodu političkog života u Bosni i Hercegovini, te smanjiti jaz između stranaka, količina novca i korištenja državnih institucija u izbornoj kampanji. Svako drugo rješenje, kojim se želi napraviti puka izmjena unutar 50-tak mandata u redovima opozicionih stranaka, obično je legitimiziranje postojećeg stanja bez perspektive velikih promjena.

 

 

Izvor: 
BNN.BA