Izbori za EP: Narodnjaci ispred socijalista, pobjeda Le Penove u Francuskoj

Pristižu prvi rezultati izbora

Izbori za EP: Narodnjaci ispred socijalista, pobjeda Le Penove u Francuskoj

26.05.2019 - 21:05
Evropska unija

Nakon četiri dana glasanja u 28 zemalja članica, Evropa očekuje prve rezultate izbora za Evropski parlament.

Više od 400 miliona građana biralo je poslanike koji će ih na evropskom nivou zastupati u narednih pet godina. Za sada se objavljuju rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama EU.

Najveća izlaznost u posljednjih 20 godina.

Evropska narodnjačka partija osvojila je 173 mjesta u parlamentu dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve procjene ukupnih rezultata izbora, javlja Reuters.

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, procjenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

U Francuskoj najviše glasova za Nacionalni front Marin Le Pen – 24 odsto. Partija predsjednika Emanuela Makrona osvojila 22,5 odsto glasova. U Španiji pobijedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstremno desna stranka Voks.

Najveće iznenađenje u Njemačkoj je rezultat Zelenih koji su osvojili drugo mjesto.

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Njemačkoj, ukazuju da je vladajući blok njemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

Njemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto. Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore. Krajanja desnica, Alternativa za Njemačku osvojila je 10,5 odsto glasova što je više od osvojenih glasova 2014., ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godine.

Na izborima u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća ljevičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana.

AP navodi da bi u Evropski parlament mogao da uđe i pokret bivšeg grčkog ministra finansija Јanisa Varufakisa.

Mađarska vladajuća partija Fides mogla bi da osvoji 56 odsto glasova u toj zemlji, javlja mađarska državna televizija. 

Hrvatskoj su zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament, na kojima je, prema izlaznim anketama, vladajući HDZ osvojio četiri mandata, a SDP tri.

Izvor: 
BNN.BA