Izborna šutnja u BiH, do zatvaranja biračkih mjesta zabranjene sve političke aktivnosti

24 prije izbora ne smije biti medijskog izvješetavanja o političkim kampanjama

Izborna šutnja u BiH, do zatvaranja biračkih mjesta zabranjene sve političke aktivnosti

06.10.2018 - 00:42
Politika

U subotu, 6. oktobra u sedam sati, u Bosni i Hercegovini počinje izborna šutnja, pred izbore zakazane za nedjelju 7. oktobra. Do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati zabranjene su sve javne političke aktivnosti. 

- Na općim izborima će birači, njih 3.352.933, birati tri člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, te za Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Biračka mjesta bit će otvorena u nedjelju u 7.00 sati, no birački odbori dužni su sat ranije biti na biračkim mjestima kako bi utvrdili sastav izbornog materijala i izvršili potrebne pripreme. Svi glasači će morati imati jedan od važećih identifikacionih dokumenata, a to je lična karta, pasoš ili vozačka dozvola - sve izdato u BiH.

- Prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. 

- U periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima što uključuje održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju utjecanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem utjecaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju utjecanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Izvor: 
BNN.BA