Izborne prevare ušle u legalne tokove: Naciju ispod sebe, mandat pod ruku

Izborni zakon BiH pokazuje besmisao "demokratije"

Izborne prevare ušle u legalne tokove: Naciju ispod sebe, mandat pod ruku

14.11.2018 - 09:17
Politika

Denis Šulić predsjednk je SNSD-ove omladine. Na ovim izborima odlučio se upisati u "Bošnjake" ne bi li se, lakše, dokopao Narodne skupštine RS-a. Uspjelo mu je zahvaljujući Centralnoj izbornoj komisiji koja, naravno, radi za one koji su ih tamo i postavili da za, masan novac, legalizuju izborne krađe i malverzacije. Šulić nije izmislio "toplu vodu". Prije njega recept sa promjenom nacije probali su mnogi - nekima je prošlo, nekima nije. Promjena nacionalnosti, pred izbore, dobar je biznis u Bosni i Hercegovini. Od jednog takvog konvertiranja može se zaraditi, ako se nađete na pravom mjestu, do 3.500KM mjesečno. U zemlji u kojoj je moral davno likvidiran od strane i Bošnjaka i Srba i Hrvata, sve je dozvoljeno i ništa ne nailazi čak ni na moralnu osudu. Promjena nacije podvodi se pod "snašli se". 

Sezona promjena nacionalnosti davno je otvorena u BiH. Moglo bi se kazati da je ona, paradoksalno, pokrenuta upravo u Sarajevu (koje bi najviše trebalo voditi računa o poštovanju tuđih prava da bi mogli tražiti svoja), u kojem se grupa neodgovornih ljudi odlučila pisati u ono što (ni)su - Srbe, Ostale, Hrvate...

Veliki je spisak "uglednika", za koje su "birači" glasali, koji su na izborima 2010. bili Bošnjaci, pa su postali Srbi, ili onih koji su se 2014. teleportirali u Hrvate, pokušavajući da obezbjede prostor za sopstveni finansijski napredak jer, promjena kandiddata u defecitarnu naciju, istoga može odvesti pravo u Dom naroda Federacije BiH, odnosno do bolje plate i većih ovlasti.

Mijenjanje nacije postalo je unosnije od mijenjanja stranaka pa je tako, do danas, svega 20% zastupnika na svim nivoima vlasti u BiH ostalo doslijedno naciji i stranci kojima pripadaju, dok je ostatak stavio obraz ispod sebe pokušavajući da uzmu mandat pod ruku.

Zato se danas ne treba čuditi zašto je Dodikov Denis Šulić postao "Bošnjak" kako bi uzeo mandat koji mu ne pripada. Također, ne treba osuđivati ni Ninu Bukejlović jer se, iako Srpkinja, pisala u "Bošnjake", kako bi se dokopala mandata u NSRS. Ovoj ergeli konvertita priključio je Hrvat Goran Ospenica koji se, preko noći počeo osjećati i pisati kao Srbin.

Prije njih ovaj mizerni proces nacionalnih vratolomija otpočeli su mnogi Bošnjaci u Sarajevu koji su se, bez imalo stida, pisali u Srbe, Hrvate i Ostale, brutalno mijenjali nacije ne bi li postali dio, ne samo jedne "mizerne" skupštine, već makar članovi dvaju parlamenata istovremeno.

Pa, ipak, mnogim nacionalnim konvertitima u Sarajevu CIK je onemogućio da se dokopaju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je "moralno" reagovao 2014.godine ali, ove 2018.godine, kada je u pitanju dodikov "Bošnjak" Šulić, CIK je "iznašao", jer je morao, zakonsko "razumijevanje" za Šulićevo "bošnjaštvo".

Saga sa izborima 2018.godine je okončana. Ovo su, vjerovatno, posljednji izbori koji će biti pokradeni i nelegalno održani na način kako smo do sada imali prilike. Od 2022.godine ili će radikalno drugačiji biti izbori i njegov sistem održavanja ili će, očekivati je, radikalno drugačija biti Bosna i Hercegovina jer ovo stanje, čini se, više niko ne želi trpiti - ni pravi, ni lažni, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali.

 

Izvor: 
BNN.BA