Izetbegović dao dva miliona KM za "Ljiljan": Gdje su pare Latići? (Prilog odluka)

HISTORIJA KOJA SE ŽELI "ZABORAVITI"

Izetbegović dao dva miliona KM za "Ljiljan": Gdje su pare Latići? (Prilog odluka)

11.04.2018 - 15:07
Politika

Kada je SDA osnivala list "Ljiljan" za perjanice istog izabrali su Džemaludina Latića i Mensura Brdara kada su u pitanju pare (i poneki tekst), odnosno Nedžada Latića i šačicu skribomana - kada su u pitanju medijske potjernice. Oformljen da "propagira Bošnjake", list "Ljiljan" pretvorio se u brutalno SDA-ovo glasilo u kojem su prljani upravo, najviše, Bošnjaci: Haris Silajdžić, Sefer Halilović, Rusmir Mahmutćehajić a, kasnije, i SDA-ovci koji bi se za čas otrgli od "matice" kao što je bio Ejup Ganić. List u koji je sliveno nekoliko miliona nekadašnjih DM (deutsche maraka) propao je pod dirigentnom palicom braće Latića i Brdara. 

Alija Izetbegović je iz doniranog novca građanima Bosne i Hercegovine, od strane Organizacije islamskih zemalja (OIC) prebacio 2.000.000 (miliona) DM za "nabavku opreme i uređenje prostorija" listu "Ljiljan". Koliko su dva miliona DM opće je poznato, Latićima sasvim sigurno, ali nije poznato ni kako su pare utrošene, da li su ikada i kome opravdane kao što nije poznato kako se iz donacija narodu BiH, novac može davati za stranačko glasilo!

Pored ova dva miliona DM "Ljiljanu" je donirano još novca o čemu je Džemaludin Latić svjedočio pred Komisijom za nestanak donacija datih narodu Bosne i Hercegovine. Novac koji je dat "Ljiljanu" nikada nije opravdan osim što se zna koliko je novca dato. Svi podaci su proslijeđeni Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalju obradu, ali ova institucija do danas nije učinila niti jedan korak po ovom pitanju. Sasvim je sigurno da će država, prije ili kasnije, tražiti podatke gdje su njeni novci, a odgovor bi mogli znali braća Latić, ali i Mensur Brdar, kao i neko od Izetbegovića koji su davali novac.

Zanimljivije od ovoga jeste činjenica kako su braća Latići, Džemaludin pomalo, a Nedžad brutalno, nakon ličnosti koje je SDA odgojila i godinama finansirala, odjednom postali najveći kritičari sopstvenog "političkog oca" - SDA.

Da li je u pitanju edipovski politički kompleks po kojem politčki sin, da bi odrastao, mora ubiti političkog oca, u ovom slučaju Latić(i) ka SDA-u, može se nagađati ali se iz ponašanja, pisanja i nastupanja Latića u posljednih dvije - tri godine može nazrijeti i takva vrsta obračuna.

Svakako da jedan pogrešan sistem, politički nakaradan, finansijski ščampav, moralno sunovraćen, kakav je napravila SDA i nije mogla bolje učiniti nego kao svoje novinarske perjanice pronaći braću Latiće koji su, na račun SDA, napisali užasne laži i tekstove o Bošnjacima. Kada ih je SDA, očito, prestala finansirati i gurati im milione DM/KM u džepove, Latići su postali "politički protvnici sistema SDA", istog onog sistema koji je i njih iznjerdio.

Da bi se obračunali sa njihovom SDA, Latići bi prvo trebali da se obračunaju sa samima sobom, odnosno da shvate da su upravo oni utjelotvorenje grešaka SDA jer da nije bilo pogrešne politike SDA, danas ne bi bilo ni ovakvih Latića koji su, do podne, harčili donacijske pare, a od podne se "zgražavali" jer to isto i dalje radi SDA.

Iako je Džemaludin Latić nakon razlaza sa SDA otišao u političku penziju i daleko pristojnije se ponašao u javnom prostoru (doduše on sebi ni ranije nije dopustio pisanje potjernica u javnom prostoru niti je učestvovao u progonu Bošnjaka) Nedžad Latić slijepo je slijedio politiku SDA najrigidnijeg tipa.

Kada je SDA potrošila Latića do mjere da ga je javnost prestala uzimati za išta više nego li nekadašnjeg "SDA-ovog medijskog psa", frustriranog svojim životopisom, tada je "nečasno otpušten", te je formirao političku stranku. Kao i sve čime se bavio u životu, tako je i politička stranka uskoro propala nakon čega je, u javni prostor, ponovo došao ovaj put sa svojim novim licem: govorio je o greškama SDA, naravno ne ubrajajući u te greške i samog sebe.

Danas je Latić "kritičar SDA" što je paradoksalno jednako koliko je i činjenica da je Senad Avdić "hvalisavac" SDA.

Dogodilo se, dakle, nemoguće: obrnuli su se moralni polovi pa je Latić postao ono što je nekada bio Avdić, odnosno Avdić je postao ono što je nekada bio Latić.

Ovaj "novinarski dvojac" vezuje ista sudbina: obojica su imali novine koje je finansirala SDA, obojica su propali u novinskom biznisu i obojica, danas, govore i pišu ono što dvadeset godina prije nisu. Kratko rečeno - postali su utjelotvorenje moralnog sunovrata koju pokušavaju prikriti svojom "žestinom" iza koje se, zapravo, krije obična ljudska sramota.

Prilog: Fotografija odluke Alije Izetbegovićia kojom "Ljiljanu" daje 2.000.000 (miliona) DM iz donacije OIC-a:

Izvor: 
BNN.BA