Izetbegović: Nikolić treba da razmisli o dolasku na proslavu Dana Republike Srpske

Proslava neustavnog i diskriminirajućeg praznika u manjem bh.entitetu

Izetbegović: Nikolić treba da razmisli o dolasku na proslavu Dana Republike Srpske

04.01.2017 - 17:13
Politika

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da razmisli o dolasku u Banja Luku na proslavu Dana Republike Srpske.

- Gospodin Nikolić bi trebao doći u februaru u Sarajevu. Kada je u pitanju dolazak u Banja Luku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama - izjavio je Izetbegović u razgovoru za N1.

Dodao je da je deveti januar kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH.

- Dakle, deveti januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta RS. U apelaciji, ali i po mišljenju Venecijanske komisije, koja je ekspertno savjetodavno tijelo najreferentnije pri Vijeću Evrope. Utvrđeno je da se radi o diskriminirajućem prazniku. Niko nema ništa protiv RS-a i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu - istakao je Izetbegović.

Smatra da Nikolić ne bi trebao svojim dolaskom "stati na stranu nečega što diskriminira bilo koga u ovoj državi". Radovalo bi me da dođe neki drugi dan i da se ne pridružuje proslavi koja će povrijediti bilo koga u BiH - poručio je Izetbegović.

Izvor: 
Fena