Izetbegović ponovo indirektno prijetio ako "lijevi blok" ne uđe u vlast sa SDA

Već treći put čelnici SDA upućuje prijetnje

Izetbegović ponovo indirektno prijetio ako "lijevi blok" ne uđe u vlast sa SDA

28.11.2018 - 17:15
Politika

"Imali smo dobre i iskrene razgovore sa DF-om. Potpuno se razumijemo, vidimo isto situaciju u regiji i BiH. SDA je ponovila svoje poznate stavove i željeli bi jaku, odgovornu i zrelu koaliciju koja se može suprostaviti jakim dezintegracijskim silama na Balkanu. Ovaj blok da uđe zajedno sa SDA u vlast, da imamo jednu široku vlast baziranu na programima. Ti programi su 99 posto jednaki, potrebno je prevazići animozitete koji su nastali kroz rivalstva. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore. Po meni, to bi bilo rješenje za BiH. Nadamo se takvom raspletu, ali ako se nastavi ovako kako u ovom času teče da se postpeno formira vlast bez SDA, SDA će se morati okrenuti drugim rješenjima nerado" - izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ovakvom izjavom Izetbegović je, po treći put, uputio indirektne prijetnje šta bi se moglo događati ako se pokuša praviti vlast bez SDA na entitetskom i državnom nvou. Izetbegovićeve prijetnje zvuče i kao poruke onima koji bi ih trebali shvatiti na način kako bi Izetbegović želio. te se, u skladu sa Izetbegovićevim željama, ponašaju u nastavku pregovora o formiranju vlasti.

Uz Izetbegovića izjavu je danas dao i predsjednik DF-a Željko Komšić koji je ostavio otvorena vrata mogućim razgovorima sa SDA.

''Ne obraćam se kao član Predsjedništva. Završili smo razgovore sa kolegama iz SDA. Saopštili smo stavove: DF zajedno sa SDP-om i Našom strankom čini dogovoreni lijevi blok građanskih stranaka i da sve odluke koje se tiču daljeg učešća ćemo donositi u okviru tog bloka, kasnije zajedno nastupiti na izbornim ciklusima. Druga stvar se tiče jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Hoću da vam kažem da DF nije, niti će ikada biti ona stranka kako god djelovala, nije stranka koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u institucije vlasti, to smo rekli ljudima iz SDA. Otvoreno smo razgovarali o svemu. Jako cijenimo ovakav stav'' - izjavio je Komšić.

Prema najavljenom razvoju događaja, očekuje se a će u narednom perodu Izetbegović na razgovore pozvati SDP, NS i DF da sa ove tri stranke, kao blokom, pregovara o zajednčkom formranju vlasti. Izetbegovićev cilj je očit: metodama zastrašivanja sa jedne, odnosno "širokih ponuda" sa druge strane, pokušava napraviti vlast SDA i HDZ-a u kojem bi "lijeve" stranke bili samo žiranti njihovoj vlasti.

Također, Izertbegović je, na ovaj način, do temelja, pokušava obračunati i sa Fahrudinom Radončićem jer nuđenje opcije da "svi budu u vlasti", osim onih stranaka koje Izetbegović vidi kao svoje ideloške protivnike (SBB, BPS, pa čak i NIP - koj su i najviše pokradeni na izborima), jasno ocrtavaju šta su stvarne Izetbegovićeve želje.

Izvor: 
BNN.BA