Izetbegović: Razgovarao sam sa Komšićem, on bi se "uhvatio u koštac"

Javni poziv "iskusnijim" i kritika "omladini" ljevičara

Izetbegović: Razgovarao sam sa Komšićem, on bi se "uhvatio u koštac"

07.02.2019 - 22:07
Politika

- Očigledno je da je prevagnula Naša stranka i neki mladi ljudi u SDP-u, koji nisu bili tu u ratu i koji ne vide stvari kako bi trebalo da ih vide, jer nisu prošli neka iskustva. Razgovarao sam s Komšićem, on bi se uhvatio u koštac s onima koji su pravi problem za BiH, to su oni koji dovode u pitanje terotorijalni integitet i kreiraju krize - kazao je za Dnevnik D FTV-a, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, gostovao je u Denvniku D FTV-a. Povod je jednostavan. Neočekivano "NE" koje je Bh.blok uručio SDA-u, dobio je svoj odgovor u direktnom gađanju onih političara iz Bh.bloka koji su se na internim sastancima, sa kojih je SDA uredno obavještena od strane njima odanih "ljevičara, snažno zalagali za "NE" koaliciji sa SDA.

Sada su oni koji su bili protiv koalicije sa SDA, prozvani, manje-više, agresorima ili njihovim simpatizerima jer "u ovakvom trenutku" neće da prave "patriotsku koaliciju". Poziv na "patriotizam", koji isporučuje SDA, nakon što je Miloradu Dodiku predala u ruke 90% Doma naroda Parlamenta BiH te nakon što su skupa sa Dodikom i Draganom Čovićem izabrali rukovodstvo Parlamenta BiH, više je nego licemjeran.

O potencijalnim partnerima, ukoliko Bh.blok i dalje bude čvrsto na stajalištu da neće sa SDA-om u vlast, predsjednik SDA kaže: 

- To su svi oni koji su izvan Bh. bloka. S obzirom na varnice između SDA i Radončića, mi smo imali reletivno dobru saradnju s ostalim kadrovima SBB-a. S SBB-om se relativno dobro funcioniralo. Nije nemoguće da se tako nastavi. Tu su stranke koje su izašle iz SDA, s kojima smo bili 25 godina i na nekim rivalstvima se rastavili, ali vidimo na isti način prioritete zemlje. Sretali smo se sa te tri stranke. Napravili smo sporazum sa SBiH u kantonima, tu su trojica iz Nezavisnog bloka na nivou FBiH, tako da to kreće u tom smjeru i ubrzat će se ako SDP odluči da im je preče jedinstvo Bh. bloka.

Izvor: 
BNN.BA