Izetbegović: Šaljemo reducirani ANP koji će NATO prihvatiti

Predsjednik SDA za BHRT

Izetbegović: Šaljemo reducirani ANP koji će NATO prihvatiti

09.08.2019 - 18:41
Politika

- Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi s gospodinom Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslani nacrti i planovi u Brisel - izjavio je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u intervjuu za BHRT.

- Šta je to moguće, s obzirom na unisoni stav srpskih predstavnika iz RS i s obzirom na naš stav da mora biti ANP-a, to je reducirani ANP, koji će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljivanja krize. Znate, kad neko pritiskuje gas, a neko drugi povuče kočnicu, polome se zupčanici u mašini. Nama ta stvar ne treba i ne treba nam tonjenje u duboku krizu. Mi devet godina imamo zastoje kada je u pitanju NATO – izjavio je predsjednik SDA i zaključio da je rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH "prekratak": 

"Traženi su čak i kraći rokovi. Ja mislim da mi možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari sa ANP-om. Kada tu stvar prevaziđemo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i po mjeseca, za mene to nije toliko važno."

Predsjednik SDA je u intervjuu potvrdio da bi na mjesto ministra vanjskih poslova BiH mogla biti imenovana Bisera Turković, kadar SDA.

Izvor: 
BNN.BA/BHRT