Izetbegović: Uskoro ćemo imati kompletiran "bošnjački dio koalicije"

Princip vladanja: kako 1990-te tako i 2019.godine

Izetbegović: Uskoro ćemo imati kompletiran "bošnjački dio koalicije"

13.02.2019 - 17:21
Politika

U Sarajevu je održan sastanak delegacije SDA i HDZ-a, predvođene predsjednicima ovih stranaka. Nakon sastanka održana je press konferencija na kojoj je predsjednik SDA rekao da HDZ "nikada nije uvjetovao bošnjačku komponentu". Predsjednik SDA je dodao da će SDA tražiti sastanke sa SBB-om PDA i ASDA ali odvojeno, iako su ove stranke dogovorile da će nastupati kao blok. 

- "Što se tiče EU i NATO puta, za HDZ BiH to nema nikakve alternativu. Svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a na svim nivoima to jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenja s partnerima u tome kako napraviti iskorak. Na nivou FBiH sam siguran da ćemo, kada CIK donese konačnu odluku, do kraja iduće sedmice imati usvojen budžet. Smatram da imamo kvalitetnu većinu i da smo relaksirali odnose u državi" - kazao je predsjednik HDZ-a.

Predsjednik SDA je, o sastanku sa delegacijom HDZ-a, dodao kako misli "da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima, na kantonalnom nivou je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije. Napravili smo još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima. Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran dio bošnjačkog dijela koalicije."

Tokom preess konferencije bio je izrazito vidljiv etnički pristup koaliranu i pravljenju buduće vlasti u Bosni i Hercegovini. Zbog takvog pristupa Bh.blok odbio je koalirati sa SDA-om i HDZ-om.

Izvor: 
BNN.BA/Foto:Avaz