Izetbegović zakazao, SNSD odbio dolazak na sjednicu Doma naroda BiH

Prvo Vijeće ministara BiH pa onda sve ostalo, poručili su iz SNSD-a

Izetbegović zakazao, SNSD odbio dolazak na sjednicu Doma naroda BiH

23.06.2019 - 20:57
Politika

- SDA nije ništa učinila da konstitutira Vijeće ministara i ne znam što očekuju da mi učestvujemo u imenovanju  članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i ono što je za njih posebno bitno - imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Mi u tome nećemo učestovati – kazala je za Avaz.ba Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Zašto je za ponedjeljak zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - jasno je. BiH kasni sa imenovanjem svoje delegacije u Vijeću Europe i, sve su prilike, bez te vrste predstavljanja ćemo ostati zbog unutrašnjih političkih odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a. .

Devet mjeseci nakon izbora zakazana je prva hitna sjednica ovog predstavničkog tijela koju je zakazao predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović. Dnevni red je: imenovanje delegacije Bosne i Hercegovine za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe. Baš tu je svoju priliku dočekao SDa-ov doalicioni partner SNSD koji je, odmah, najavio da neće doći na ovu sjednicu. Time je jasno da od imenovanja bh.delegacije u Vijeće Europe, nema ništa.

Iz HDZ-a, također, poručuju da se prvo treba održati kolegij Doma naroda pa se, potom, zakazati sjednica što znači da će HDZ također biti suzdržan po ovim pitanjima - u najmanju ruku. SNSD je decidan - prvo Vijeće ministara BiH pa potpm Vijeće Europe. Međutim dok se desi Vijeće ministara BiH, BiH će vjeroatno ostati bez predstavljanja u Vijeću Europe i to je prvi "veliki potez" nove vladajuće koalicije.

Izvor: 
BNN.BA