Izetbegovićevom zetu "Sarajevogas" dao gotovo 1,5 miliona KM poslova

Javne ili privatne nabavke?

Izetbegovićevom zetu "Sarajevogas" dao gotovo 1,5 miliona KM poslova

12.03.2018 - 08:27
Politika

Firma "Bihexo" itekako je popularna među SDA-ovim direktorima u Kantonu Sarajevo. "Vodovod i kanalizacija" već su dokazale svoju "profesionalnu odanost" SDA-u, kada su zetu porodice Izetbegović dodijelili preko 12.000.000KM raznih vrsta poslova. Da "Bihexo" nema stranačke prijatelje samo u vodovodnom sektoru, pobrinuli su se SDA-ovi direktori u "Sarajevogasu" pružajući Mirsadu Berberoviću "Braci", zetu porodice Izetbegoviću, gotovo milion i po KM raznih poslova.

"Uvijek sa vama" mogao bi glasiti slogan firme "Bihexo" koja je gotovo pretplaćeni budžetski "korisnik" za sve nabačene poslove iz njenog poslovnog domena. Prema dosadašnjim informacijama do kojih je došla redakcija BNN-a, firma Mirsada Berberovića izvukla je iz budžeta Kantona Sarajevo oko 20.000.000 (miliona) KM u proteklih šest (6) godina, što je čini rekorderom javnih nabavki u Kantonu Sarajevo.

Prema spisku faktura koje je "Bihexo" naplatio od "Vodovoda i kanalizacije" i "Sarajevogasa" (kao tek otkrivenog finansijera poslova za Berberovićev "Bihexo"), proteklih šest godina Berberović nije morao previše brinuti za posao - on je, jednostavno, sam dolazio do njega.

Naravno, bit je u direktorima iz SDA koji su, kako bi sačuvali trenutne i dali zalog za svoje buduće pozicije, nemilice trpali ugovore Izetbegovićevom zetu što ih je, očito, preporučivalo za nastavak harčenja budžetskog novca koji u desecima miliona KM završava prema Izetbegovićevom zetu.

 

 

Redakcija BNN-a u posjedu je na stotine faktura koje je Izetbegovićev zet naplaćivao od kantonalnih javnih i komunalnih preduzeća u Sarajevo iako je općepoznato da Berberović nikada nije imao stručnu ni poslovnu vezanost za poslove za koje je, nakon pobjede SDA i "osvajanja kantonalnih firmi", odjednom postao pretplaćen.

Zanimljivo je da Berberović nije jedina SDA-ova firma koja je milionski profitirala od SDA-ove pobjede na izborima. Tu je još nekolicina firmi iz Novog Grada, Centra i Ilidže, čiji su vlasnici SDA-ovci, kojima su "Vodovod" i "Sarajevogas" dodijelili milione KM "jer su bili najbolji na tenderu". A kako je došlo do njihovih pobjeda na tenderima, pisat ćemo u nastavku našeg istraživanja.

 

Izvor: 
BNN.BA