Izgradnja ceste Stolac-Neum u punom jeku

Do tada preko Svitave...

Izgradnja ceste Stolac-Neum u punom jeku

22.07.2020 - 15:03
BiH

Važnost dobrih cesta unutar zemlje, a posebno povezanosti s jedinim bh. izlazom na more posebno je do izražaja došla u vrijeme pandemije, kada su susjedne zemlje počele zatvarati granice. 

Stari put od Stoca prema Neumu već godinama je neuslovan za vožnju, a u izgradnji je nova magistralna cesta M17.3 Stolac - Neum, koja će prometovanje prema Neumu vratiti u civilizacijske tokove, a ujedno i oživjeti grad na Bregavi. Dok se radovi vrše užurbano kako bi bili gotovi do kraja godine, kolone automobila i dalje je prinuđena do Neuma stići preko avanture zvane Svitave - krivudavog puta dugog pedesetak kilometara izgrađenog 70-tih godina prošlog stoljeća, koji se proteže kroz brda, a na nekim mjestima širok je samo 2,5 metra.

Na budućoj dionici ceste Neum-Stolac radovi su u punom jeku. Najzahtjevniji dio projekta – tunel Žaba u dužini od oko 1 kilometra, privodi se kraju, a za nekoliko dana će biti i asfaltiran. 

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac bit će utrošeno oko 72 miliona maraka. Njen završetak posebno iščekuju turistički radnici i stanovnici Neuma, jer će se time skratiti i olakšati putovanje, a nadaju se i poboljšati turistički položaj našeg jedinog primorskog grada.

Izvor: 
BNN.BA