Izjave Nikšića i Lagumdžije pokrenule rat SDP-ovaca na društvenim mrežama

Rastanak na javnoj sceni

Izjave Nikšića i Lagumdžije pokrenule rat SDP-ovaca na društvenim mrežama

02.06.2019 - 18:37
Politika

"To apsolutno nije bila laka odluka. Ljudi zaista misle da smo svi tako kratke pameti. Je li rahmetli Nijaz Duraković bio sve to što su oni zajedno? I više od toga. Pa kako su isključili Nijaza Durakovića? Kad oni donose odluke, onda ti argumenti ne važe. Potpuno uvažavam njihove biografije i integritet. Nekih mi je zaista žao...Recimo, od svih njih Miro Lazović je bio najaktivniji u SDP-u. Ali, došli smo u situaciju da pustite da bude anarhija u partiji i radi ko šta hoće. Nikada neću braniti da nas kritikuju, imaju drugačije mišljenje, pa čak nas i vrijeđaju. No, ovo je bila crvena linija preko koje se nije moglo prijeći", izjavio je danas u interjuu za Avaz.ba, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Na reakciju bišveg predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžije, nije se dugo moralo čekati. 

"Laž je da je rahmetli Nijaza Durakovića bilo ko izbacio iz SDPa. To nisam uradio ni ja, ni Ivo, ni Miro, pa tako ni nas trojica zajedno. Nikada, nikoga nisam izbacio iz SDPa predsjedničkom odlukom koju bi poslije potvrdilo Predsjedništvo ili Glavni odbor SDPa, za razliku od aktuelnog predsjednika koji je prije godinu dana izbacio putem medija gradskog vijećnika, ratnog komandanta, i sve to učinio bez ikakvog razgovora sa čovjekom. Tada se moglo vidjeti da presude bez „sudjenja“ postaju pravilo po kojem je po kratkom postupku „presudjeno“ i nama.Niko od nas trojice nema dokument kojim bi demantovali da izbacujem (izbacujemo) nekoga iz SDPa jer takav čin pa ni dokument ne postoji. Ali zato pozivam predsjednika i bivšeg generalnog sekretara SDPa da iz arhiva SDPa, izvadi „Odluku o isključenju Nijaza Durakovića“ koju sam donio sam ili uz saučesništvo Ive i Mire i molim ga da je predoči javnosti. Ne treba nikome bolji dokaz o tome ko ovde laže", napisao je Zlatko Lagumdžija na Facebook-u u svojoj reakciji, te nastavio: 


"Onima koji žele znati istinu o tim dogadjajima i akterima, ovde mogu iznijeti samo nekoliko činjenica. U ljeto 2002. godine prof. Duraković nas je demonstrativno napustio na sjednici Glavnog odbora SDPa i otišao da nosi listu Stranke za BiH za državni Parlament. Opći izbori su održani 5.10.2002. da bi se 23.11.2002 na vanrednom Kongresu Nijaz Duraković, kao državni poslanik Stranke za BiH, obratio delegatima i ponovio da više nije član SDPa. Na tom istom Kongresu, Miro Lazović i Ivo Komšić, sa skupinom istomišljenika, su istupili iz SDPa da bi nakon toga formirali novu stranku. Četiri godine kasnije, pridružio im se i Nijaz Duraković, nakon što je kao poslanik Stranke za BiH imao istaknutu ulogu u rušenju Aprilskog paketa Ustavnih reformi. Niko od njih nije izbačen iz SDPa. Odlazaka i neslaganja je bilo. Od vremena kada su Nijaz, Ivo i Miro izasli iz SDPa, dok sam vodio stranku, nijedan član rukovodstva nije isključen iz SDPa...", piše LAgumdžija i zaključuje: 
 

"Mislio sam ovo završiti poslednjim riječima jednog velikog ljevičara „Milost ne tražim, niti bih vam je dao“, ali bi neko od njih mogao pogrešno pomisliti da se više ne mislim njima baviti. Uz intervju aktuelnog predsjednika SDP-a jutros sam dobio i komentar koji mi je popravio dan. Bio je to link na Youtube izvod iz antologijskog filma „Maratonci trče počasni krug“ kada Topalovići čitaju Pantelijin testament. „Žao mi je što ste moji, a ne djeca nekog mog neprijatelja. Ko vas je poznavao ni pakao mu neće teško pasti.“

Intervju Nikšića i saopćenje Lagumdžije pokrenuli su cijeli lavinu komentara i neslaganja između SDP-ovaca na društvenim mrežama. Komentarni su različiti a u njima učestvuju članovi i članice GLavnog odbora i rukovodstva, ondašnjeg i današnjeg, SDP-a.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz/Večernji