Izlile se rijeke širom BiH, stanovnici u strahu

U Tuzli rijeka prijeti da odnese most

Izlile se rijeke širom BiH, stanovnici u strahu

01.06.2019 - 17:38
BiH

Obilne kiše ponovo su izazvale velike poplave širom Bosne i Hercegovine, a pred stanovnicima popljavljenih mjesta.

Usljed višesatnih obilnih padavina, došlo je do izlijevanja potoka na području općina Čelić i Lopare, a, prema preliminarnim procjenama, pričinjena je ogromna šteta na poljoprivrednim gazdinstvima. Poplave su uništile zasade jagoda u Koraju i Čeliću, podmajevičkom kraju koji je poznat po proizvodnji tog voća. Bujične vode prodrle su i u nekoliko stambenih objekata, a stanovnici vode višesatnu bitku s vodenom stihijom da bi zaustavili njeno daljnje prodiranje.

Na području Zavidovića i Žepča mještani brojnih naselja ponovo se susreću s izlijevanjem rijeka i potoka i pred njima je neizvjesna noć. Poplavljeno je nekoliko puteva koji su blokirani u potpunosti. Uglavnom su u pitanju naselja koja konstantno imaju problem prilikom obilnijih padavina, što je dokaz da se po pitanju sanacije i čišćenja odvodnih kanala ništa ne radi.

Kroz podvožnjak u Žepču vozi se na vlastitu odgovornost, a u mjestu Komšići danas je pokrenuto novo klizište.

Na području ZDK, usljed obilnih padavina, povećani su vodostaji rijeka i pritoka. Trenutno je najkritičnije na području Kaknja, gdje su zabilježeni prvi odroni i izlijevanje vode na put.

Nakon samo nekoliko sati obilnih padavina grad Lukavac je opet pod vodom. Najteža situacija je u naseljima Bokavići, Poljice, Orahovica, Turija...

Nivo Spreče raste, a izlili su se lokalni potoci. U Donjoj Dobošnici, u blizini mjesne ambulante, izlio se potok. Sela Kruševica i Gornja Dobošnica su odsječenih putnih komunikacija.

Vidljivo je da je nekoliko mostova pod vodom te mještani iz okolnih kuća nemaju načina da napuste naselja.

Izvor: 
BNN.BA