Izmjene Zakona o OSA-i: Moći će se prisluškivati dvije godine!?

Danas na sjednici Vijeća ministara BiH

Izmjene Zakona o OSA-i: Moći će se prisluškivati dvije godine!?

20.03.2018 - 08:11
Politika

Pred ministrima bi se i danas trebao naći i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) što je prijedlog Ministarstva sigurnosti, ali ministar pravde Josip Grubeša priložio je primjedbu u vezi s brojem mjeseci u kojima će neko biti praćeni i prisluškivan. Ministarstvo pravde je predložilo da posebne mjere mogu trajati 24 mjeseca s mogućnošću produženja na još 24, dok Ministarstvo sigurnosti smatra da to treba trajati 48 mjeseci (četiri godine) s mogućnošću produženja na još četiri.

Grubeša je mišljenja da 24 plus 24 mjeseca daju sasvim dovoljno vremena za posebne mjere i da bi skraćivanjem perioda OSA ozbiljnije pristupila tom problemu, ali ministar sigurnosti Dragan Mektić smatra da je posebne mjere zbog težine krivičnih djela potrebno sprovoditi duže vrijeme.

Taj zakon kao i izmjene Zakona o krivičnom postupku, koji je također na dnevnom redu današnje sjednice, ranije su skinuti s dnevnog reda sjednice, a izmjene je još u junu prošle godine naložio Ustavni sud BiH ocjenjujući da treba biti onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati važenje naloga za prisluškivanje.

Kako je jučer podsjetio član Predsjedništva BiH Dragan Čović ti zakoni bi nakon što ih podrži Vijeće ministara trebali biti u parlamentarnoj proceduri, ali "znajući stanje s većinom ne znam kako će oni proći jer na većini zakona nemamo glasova većine".

U dnevni red sjednice uvršten je i Izvještaj o radu OSA-e za prošlu godinu, a ministri bi trebali biti upoznati s informacijom o provedenim aktivnostima na izradi strategije zapošljavanja u BiH te o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Izvor: 
BNN.BA