Izraelske i iranske snage se žestoko sukobile u Siriji

Golanska visoravan

Izraelske i iranske snage se žestoko sukobile u Siriji

10.05.2018 - 10:32
Svijet

Iranske snage u Siriji ispalile su projektile na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, izazivajući jedan od najsnažnijih odgovora Izraela protiv Sirije od početka rata 2011. godine, javlja Reuters. Napad iranskih snaga iz Sirije na izraelske položaje je zabilježen prvi put od kada je Iran rasporedio snage zajedno sa šiitskim milicijama i ruskim snagama koje podržavaju predsjednika Bashara al-Assada.

No, Izrael je žestoko uzvratio poslavši desetine projektila na radarske stanice, položaje protivzračne odbrane i sladišta oružja, objavili su sirijski mediji upozoravajući na rizik šire eskalacije u koju bi bio uključen Iran i regionalni saveznici.

Tenzije u regiji su povišene nakon što su SAD objavile da se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Izrael je potvrdio napad na Siriju, navodeći da su civili na Golanskoj visoravni proveli noć u skloništima. 

- Nadam se da smo ovo poglavlje završili i da su svi dobili poruku - rekao je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman.

Izrael tvrdi da je 20 iranskih raketa ispaljeno na položaje na Golanskoj visoravni. Iran tvrdi da je riječ o odmazdi za napad u kojem je prije nekoliko dana poginulo više iranskih pripadnika snaga sigurnosti.

Izvor: 
BNN.BA