Izvedeni napadi na Pojas Gaze

Jutros počeo napad

Izvedeni napadi na Pojas Gaze

04.06.2015 - 11:09
Svijet

Izraelska vojska je izvela nekoliko zračnih udara na Pojas Gaze rano jutros u znak represije zbog palestinskih raketa.

U izraelskim udarima su pogođena tri kampa za obuku brigada Ezzedine el-Qassam, vojnog ogranka Hamasa, u gradu Gaza i četvrti u Khan Yunesu, navode palestinski sigurnosni izvori.

U saopćenju, izraelska vojska spominje samo tri udara, ne navodeći njihovu lokaciju ni pogođene mete.

- Jučer su dvije rakete lansirane na jug Izraela iz Pojasa Gaze - napisano je u saopćenju koje precizira da su rakete pale na otvoreni prostor u blizini gradova Ashkelon i Netivot te da niko nije povrijeđen.

- Kao odgovor na ovaj napad, izraelske snage za odbranu su gađale tri terorističke infrastrukture u Pojasu Gaze - dodaje se u saopćenju.

Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon je pripisao odgovornost za ispaljene rakete islamističkom pokretu Hamas koji kontrolira Pojas Gaze od 2007. godine.

Prema izraelskom državnom radiju posljednja raketna paljba za koju niko nije preuzeo odgovornost, mogla bi biti povezana s unutarnjim borbama u Gazi između aktivista Hamasa i ekstremističkih protivnika.

Sigurnosne snage Hamasa, koji je pooštrio svoj stav protiv islamističkih integrista, ubile su u utorak lidera selefista u sukobu u gradu Gazi.

Izvor: 
Fena
Tagovi: