Izvezli u ostatak svijeta: U Kini nijedan novi slučaj zaraze korona virusom

Sve je krenulo iz Wuhana

Izvezli u ostatak svijeta: U Kini nijedan novi slučaj zaraze korona virusom

25.03.2020 - 09:20
Politika

Kina danas, 25. marta, nije prijavila nijedan slučaj zaraze novim korona virusom na svojoj teritoriji i vlasti su delimično ukinule drastične mere karantina u provinciji Hubeji, gde se virus pojavio prvi put u decembru.

Kineske vlasti registrovale su 47 zaraženih među ljudima koji su stigli iz inostranstva. Vlasti su prijavile četiri smrtna slučaja, od kojih tri u Hubeju. Kina je do sada zabeležila ukupno 81.200 slučajeva zaraze novim virusom i 3.281 smrtni slučaj.

Peking je dan ranije najavio da se ukida mera zatvaranja više od 50 miliona ljudi u Hubeju, što znači da će moći da putuju ako su u dobrom zdravstvenom stanju. Neki aerodromi i železničke stanice ponovo su otvoreni. Škole su i dalje zatvorene.

Stanovnici glavnog garda provincije, Vuhana, moraće da sačekaju do 8. aprila da bi mogli da napuste svoj grad. Karantin je u tom gradu uveden krajem januara. Zdravstvene vlasti strahuju od novog talasa zaraze od uvezenih slučajeva korona virusa.

Stroge mere karantina uvedene su za sve koji dolaze iz inostranstva, a avioni u medjunarodnom saobraćaju koji lete za Peking moraju prethodno da slete u neki drugi kineski grad kako bi putnici prošli neophodne medicinske preglede.

Izvor: 
BNN.BA/RSE