Izvisio Kukić: Vlast u TK formiraju SDA, SBB, SBiH, DF i tri zastupnika SDP-a i PDA

Kraj višemjesečnih pregovora

Izvisio Kukić: Vlast u TK formiraju SDA, SBB, SBiH, DF i tri zastupnika SDP-a i PDA

15.07.2019 - 19:42
Politika

Predsjednik OO SDA Živinice, Denijal Tulumović, bit će novi mandatar za sastav Vlade TK. Nakon pregovora koji su trajali, uskoro će, godinu dana, te višestrukih obrata u mogućnostima za sastavljanje vlade, jasno je da u formiranju Vlade TK postoje dva velika gubitnika: prvi je pobjednička stranka u TK, SDP, kojoj centrala u Sarajevu nije dozvolila ulazak u vlast zbog čega su se od SDP-a odvojia dva zastupnika. 

Drugi veliki gubitnik je PDA i Mirsad Kukić. Iako je očekivao i radio svim silama da bude dio vlasti, jer to mo garantuje opstanak tek formirane stranke koja je na klimavim nogama, sa Kukićem gotovo niko nije želio praviti koaliciju. Nakon izlaska iz SDA, Kukića su odbacili gotovo svi jer je upravo on bio jedno od najprepoznatljivijih lica SDA u TK posljednjeih 2 i po decenije te se za njegovo ime veže puno toga od čega su potencijalni koalicioni pertneri, jednostavno, utekli...

Iz Kukićeve stranke je otišao i Smajo Mandžić (prijatelj Nasera Orića) koji podržava novu vladajuću većinu kao, očito, samostalni zastupnik. U novoj Vladi TK SDA-u će pripasti najveći broj resorsa, ali nije poznato kako su precizno podijeljene buduće funkcije između koalicionih partnera.

Također, nakon što su dva zastupnika SDP-a TK-a otišli sa vladajućom većinom, za očekivati je da isti budu isključeni iz ove stranke. Za njima će, kako se očekuje, krenuti i četiri načelnika općina u TK koji vladaju ispred SDP-a. Ukoliko se to dogodi, to će biti najozbiljnije cijepanje SDP-a BiH jer bi ovim činom, počeli gubiti značajan dio njihove najjače izborne baze u BiH. 

Izvor: 
BNN.ba