Jednomjesečni pritvor za tri osumnjičena iz Zenice zbog pranja novca

Kantonalni sud Tuzla

Jednomjesečni pritvor za tri osumnjičena iz Zenice zbog pranja novca

10.02.2016 - 13:18
BiH

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38), svi iz Zenice, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u sticaju s krivičnim djelima računalna prevara i pranje novca.

Postoji osnovana sumnja da su navedene osobe tokom januara i februara 2016. godine bili članovi udruženja formiranog kako bi učinili spomenuta krivična djela i sebi pribavili veću protivpravnu korist, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Članovi udruženja su ušli u računarski sistem jedne firme iz Gračanice s kojeg se obavljaju i elektronske transakcije novca i koriste usluge elektronskog bankarstva, te su 5. februara neovlašteno pristupili aplikaciji te firme za elektronske transakcije novca u jednoj banci i s računa firme, u 26 transakcija, na svoje račune koje su prethodno otvorili u različitim bankama, prebacili iznos veći od 280.000 KM.

S računa u različitim bankama na koje su prebacili novac, 6. februara su preuzeli iznos od oko 224.000 KM, a iznos od oko 60.000 KM nisu uspjeli preuzeti jer su na zahtjev vlasnika firme banke blokirale preostala sredstva.

-Kada  je događaj prijavljen, tužioci ovog tužilaštva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su obavili niz istražnih radnji i provjera kako bi se identificirale osumnjičene osobe i utvrdili načini izvršenja krivičnih djela - navode iz Tužilaštva TK.

Po nalogu ovog tužilaštva i na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su od 6. februara 2016. godine izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su 6. februara lišeni slobode. Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu navedene osobe predali u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u toku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi s ovim krivičnim djelima, saopćeno je.

Izvor: 
Fena