Joras se ponovo umješao u granični spor

Hrvatska i Slovenija

Joras se ponovo umješao u granični spor

26.06.2015 - 19:51
Region

Kontroverzni Joško Joras, koji je godinama stvarao napetosti između Hrvatske i Slovenije tvrdeći da živi u Sloveniji a ne u istarskoj općini Buje, pismom je upozorio stalni arbitražni sud u Haagu da neće pristati na odluku arbitražnog suda ako presuda bude u korist Hrvatske i Sloveniji ne bude dodijeljen teritorij južno od Dragonje na kojemu se nalazi njegova kuća.

U pismu arbitražnom sudu koji je datiran 25. lipnja, koje je objavila i Slovenska televizija, Joras i još dva potpisnika tvrde da teritorij 
 koji je predmet arbitraže "nikad nije bio dio hrvatske države" i da ga je Hrvatska 1991. godine okupirala te da ne mogu zamisliti da bi se njihove kuće i imovina našli u Hrvatskoj. To bi, pišu, predstavljalo "kršenje" njihovih ljudskih prava.

U dopisu Joras napominje da bi mu dodjela spornog područja Hrvatskoj bila "apsolutno neprihvatljiva" i da bi se protiv toga odupro svim sredstvima.

Joras, kojega su slovenski mediji niz godina zvali "borcem za južnu granicu" nije davao izjave niti se provokativno ponašao sve od  sklapanja hrvatskog-slovenskog dogovora o arbitraži 2009. godine.
 

Izvor: 
Fena