Još jedno neispunjeno obećanje: SBB prije dva mjeseca najavio povlačenje iz vlasti, umjesto toga danas usvajaju budžet

Neprincipijelna politika vladajuće stranke

Još jedno neispunjeno obećanje: SBB prije dva mjeseca najavio povlačenje iz vlasti, umjesto toga danas usvajaju budžet

17.01.2018 - 07:56
Politika

Kao što je javnosti poznato, gospodin Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast. Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u narednih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić 17.11.2017.godine. Dva mjeseca kasnije, ostavki nema već upravo suprotno, SBB usvaja nove budžete za 2018.godinu.

SBB je novembra 2017.godine najavio ostavke njihova četiri ministra u Vladi Federacije BiH, kao i jednog ministra u Vijeću ministara BiH. Dva mjeseca kasnije SBB više ne pominje ostavke svojih ministara već, upravo suprotno, danas usvajaju budžet Federacije BiH i ostaju u vlasti čime su upisali još jedno, od cijelog niza, neispunjenih javnih obećanja.

Cijeli "sukob" koalicionih partnera koji se odvija putem medija, ne predstavlja ništa drugo nego običnu predstavu za javnost iza koje ne stoje nikakvi sukobi već odlična saradnja u punom kapacitetu vlasti SBB-a sa SDA-om.

Svakako nije u pitanju samo budžet Federacije BiH, kao i obećane ostavke koje su ostale u zraku, već i cijeli niz nižerangiranih imenovanja koje SBB ovih dana, kao i proteklih sedmica realizuje putem "javnih konkursa" a sve u procesu "povlačenja iz vlasti" koji se odvija na način da sve dublje ulaze u nju.

Svakako danas kada se usvoji budžet Federacije BIH, moguće je očekivati da SBB podnese ostavke njihovih ministara u Vladi Federacije BiH ali, pošto niko ne želi u savez sa SDA i HDZ-om, odnosno pošto SBB ima odličnu saradnju sa HDZ-om, ostavke neće biti usvojene i ministri SBB-a će ostati na svojim pozicijama da troše budžet koji će danas usvojiti. Svakako, cijelo vrijeme trošenja miliona KM, o čemu se može nadugo pisati i vrlo potakno, SBB će pokušati trošenje desetina miliona KM predstaviti "kao patnju koalicijskih odnosa sa SDA".

Izvor: 
BNN.BA