Juncker: Vlada u Bukureštu nije shvatila šta znači predsjedati državama EU-a

Za nekoliko dana Rumunija treba preuzeti predsjedavanje EU-om

Juncker: Vlada u Bukureštu nije shvatila šta znači predsjedati državama EU-a

29.12.2018 - 13:38
Evropska unija

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u subotu je istakao da Rumunija jeste "tehnički dobro pripremljena", ali da vlada u Bukureštu "nije u potpunosti shvatila šta znači predsjedati državama EU-a." 

Evropska unija, EU, Jean-Claude Juncker

Jean - Claude Juncker sumnju da Rumunija može predsjedavati EU-om, izrazio je nekoliko dana prije nego što Rumunija treba da preuzme predsjedanje tim savezom.

"Razborito djelovanje zahtjeva volju za slušanjem drugih i snažniju želju za stavljanjem svojih briga na stranu", ustvrdio je Juncker. 

On smatra da unutarnje političko stanje Rumunjske znači da država neće djelovati kao ujedinjeni entitet na europskoj pozornici.

"Kod kuće je potrebna ujedinjena fronta kako bi se promoviralo jedinstvo Europe tijekom predsjedavanja", zaključio je Juncker.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis prošli je mjesec rekao da njegova država nije spremna preuzeti europsko kormilo, referirajući se na kompliciranu situaciju u državi u kojoj najmoćniji političar, čelnik socijaldemokrata Liviu Dragnea, ne može postati premijer zbog osude za izbornu prijevaru.

Umjesto Dragnee vladu vodi Viorica Dancila, smatrana njegovom marionetom.

Rumunija se pridružila EU-u 2007., uz Bugarsku. Obje države su i dalje pod nadzorom Bruxellesa zbog korupcije i nedostatne vladavine prava.

Izvor: 
BNN.ba / Agencije