Jupiter nikad bliže Zemlji, moguće ga vidjeti golim okom

Osam miliona kilometara bliži Zemlji

Jupiter nikad bliže Zemlji, moguće ga vidjeti golim okom

08.05.2018 - 13:04
Društvo

Planeta Jupiter večeras će biti čak osam miliona kilometara bliži Zemlji nego što je bio tokom opozicije prošle godine. Dalekozorom ili manjim teleskopom moći ćete vidjeti njegove mjesece.

Zaljubljenici u nebeske pojave imaju ovih dana posebnu priliku uživati u najboljem pogledu na Jupiter u cijeloj godini. Najveća planeta u Sunčevom sistemu večeras će biti u opoziciji, što znači da je na potpuno suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce i može se jasno vidjeti do sumraka do zore.

Tokom opozicije, Jupiter nam je i najbliži, odnosno približit će se na 658 miliona kilometara. To je otprilike 8 miliona kilometara bliže od prošlogodišnje opozicije, pa bi pogled trebao biti još bolji, prenosi National Geographic.

Jupiterovi mjeseci bit će vidljivi uz pomoć običnog dalekozora koji bi trebao biti fiksiran, a uz njega još bolje može poslužiti i manji teleskop. Oni koji imaju pristup većim amaterskim teleskopima mogli bi uloviti i pogled na Crvenu pjegu.

Kad je Jupiter u opoziciji to je u osnovi slično kao i pun Mjesec koji se svakog mjeseca nađe na potpuno suprotnoj strani od Sunca, sa Zemljom u sredini.

Izvor: 
BNN.BA