Jusko: Imamo vremena do kraja septembra ili gubimo pola milijarde KM

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko o transportnoj zajednici

Jusko: Imamo vremena do kraja septembra ili gubimo pola milijarde KM

15.08.2017 - 11:37
Politika

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je danas za televiziju N1 da BiH ima vremena do kraja septembra da pristupi Ugovoru o Transportnoj zajednici ili će, u suprotnom, pola milijarde KM biti preusmjereno drugim državama. Naime, jedna od vijesti koja je izazvala najviše reakcija, negativnih, je nepotpisivanje sporazuma u Trstu.

- U prvih pet dana svog mandata imao sam sastanke s komesarkom EU za saobraćaj (Violetom) Bulc i komesarom (Johannesom) Hahnom koji su kazali da ako nešto želimo mijenjati da usvojimo transportnu strategiju i da završimo most Svilaj na Savi. Završili smo transportnu strategiju. Veliki broj naših projekata ranije je bio odbijen jer nisu bili urađeni u skladu sa standardima EU. Okvirna transportna strategija je bila uslov da idemo u Trst. Koliko smo dobro radili i lobirali, pokazuje podatak da je BiH u Trstu dobila četiri projekta od ukupno šest odobrenih - izjavio je Jusko.

On je istakao da su pola milijarde KM bila sredstva koje je BiH trebala dobiti te izrazio nadu da ćemo ih, ipak, uskoro dobiti.

- Jedina smo zemlja regiona koja nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici. Osoba sam koja ne gubi nadu. Komesarka Bulc je kazala da potpišemo ugovor i usvojimo ga i da će ona lično doći. Nadam se da će se to desiti neposredno nakon godišnjih odmora. Ja se držim ustavne nadležnosti, a to je da državni ministar predstavlja BiH na međunarodnoj sceni - prokomentarisao je Jusko.

Poznato je da je komesar EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao pismo nakon nepotpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici.

- Pismo koje smo dobili od Hahna kaže da imamo vremena do kraja septembra. Ako do tada ne potpišemo, pola milijarde KM bit će presumjereno u druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Transportnoj zajednici dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hahna - rekao je ministar Jusko.

Prvi čovjek ministarstva komunikacija i saobraćaja u BiH je kazao da je razgovarajući s ljudima iz međunarodne zajednice stekao dojam da postoji dobra volja da se ne propusti ovakva prilika za BiH.

- Pola milijarde KM su izuzetno velika sredstva, a ovo je samo inicijalno šta bi dobili ulaskom u Transportnu zajednicu. Benefiti koji slijede u godinama ispred nas su puno više od pola milijarde KM - rekao je Jusko za N1.

Izvor: 
Fena