Jusko na godišnjoj konferenciji ITU Telecom World u Bangkoku

Ministar komunikacija i prometa BiH

Jusko na godišnjoj konferenciji ITU Telecom World u Bangkoku

15.11.2016 - 12:02
Politika

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko učestvuje na godišnjoj konferenciji ITU Telekom World 2016 koja se održava u Bangkoku, a na kojoj prisustvuju predstavnici 120 zemalja.

Ova konferencija predstavlja najveću svjetsku smotru posljednjih dostignuća u telekom industriji, na kojoj učestvuju najveće svjetske kompanije iz ove oblasti. Glavna tema ovogodišnje konferencije je rast digitalne ekonomije i održivi razvoj. Ministar Jusko imao je vrlo sadržajne i konstruktivne sastanke s generalnim sekretarom ITU (Međunarodne telekomunikacione unije) Houlinom Zhaoom i direktorom Ureda za razvoj telekomunikacija ITU Brahimaom Sanouom. Generalni sekretar Zhao u razgovoru sa ministrom Juskom obećao je svaku vrstu saradnje i pomoći ITU-a na polju razvoja telekomunikacionog sektora u BiH. Direktor Sanou izrazio je zadovoljstvo učestvovanjem delegacije BiH na ITU Telecom World 2016 u Bangkoku te je pozvao ministra Jusku na pripremni sastanak uoči svjetske telekomunikacione razvojne konferencije koji će biti održan u Vilniusu u Litvaniji od 26. do 28. aprila 2017. Sanou je ministra komunikacija i prometa BiH informirao da je njegov Ured spreman da asistira vlastima BiH kad je u pitanju poboljšanje zaštite ICT infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Ministar Jusko je istakao neophodnost podizanja stepena osposobljenosti i kapaciteta sigurnosti te u tom svjetlu i potrebu uspostavljanja Nacionalnog CIRT tima.

Direktor Sanou je iskazao spremnost ITU-a da pruži pomoć BiH i Ministarstvu u uspostavljanju implementacije CIRT-a, odnosno Informatičkog tima za brži odgovor kad je u pitanju cyber sigurnost. Ovo je, kako je rečeno,  samo prvi, mali korak, za saradnju koja slijedi u budućnosti. Ministar Jusko je u sklopu konferencije ITU učestvovao i na ministarskom okruglom stolu fokusiranom na ulogu vlasti u rastu digitalne ekonomije. U svom obraćanju je naglasio važnost ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu koja predstavlja krvotok snažne digitalne ekonomije. Biti građaninom svijeta, biti globalno konkurentan, biti povezan sa svim učesnicima, danas je odrednica bilo koje napredne nacionalne ekonomije kojoj je digitalna ekonomija ne dodatni oblik, već osnovni građevni element uspjeha društva. Upravo je to cilj i moje zemlje i njenih građana - rekao je ministar Jusko. Konferenciju ITU Telecom World 2016. otvorila je princeza Maha Chakri Sirindhorn, kćerka nedavno preminulog tajlandskog kralja.

Izvor: 
Fena