Kad drugovi zakuhaju: SDP i DF razmijenili teške optužbe

Bivši partijski drugari

Kad drugovi zakuhaju: SDP i DF razmijenili teške optužbe

15.12.2019 - 17:30
Politika

Od 2014. godine, otkada je Željko Komšić izašao iz SDP-a i formirao DF, traju optužbe, primirja, vezanje zastava pa, ponovo, "ratno stanje" između SDP-a i DF-a, njihovih predsjednika, sekretara, press službi itd.. Od ideje za "zajedničkim kandidatom za Predsjedništvo BiH", preko inicijative o zajedničkim kandidatima za načelnike opština, danas su SDP i DF, ponovo, došli do faze ključanja. Pljušte optužbe sa obje strane a najnoviji povod je, šta drugo, nego vlast: SDP je u vlasti u Kantonu Sarajevo, kao i DF. Kako se DF odlučio da pravi novu vladajuću koaliciju, što podrazumijeva opozicioni status SDP-a u najbogatijem bh.kantonu, krenule su međusobne optužbe između ove dvije stranke. Prvo se javio SDP i njen predsjednik Nermin Nikšić koji je izjavio da su DF i Komšić izdali ljevicu. Danas se Komšić oglasio sljedećim saopćenjem...

Nermin Nikšić, Željko Komšić

"Uzalud se gospodo u svojoj sumanutoj histeriji, zato što vam se izmaklo par kantonalnih fotelja tome nadate. Na isti način kao što ste se nadali porazu države Bosne i Hercegovine po pitanju nastavka NATO integracija, sada se nadate i uokolo lažete, govoreći da će izborni zakon BiH biti uređen po željama onih koji bi da uvode diskrimacijske i segregacijske principe. To se naravno neće desiti, ali ne zahvaljujući vama nego unatoč vama i vašim nadanjima u to", kažu u Demokratskoj fronti i nastvljaju:.

"Nama je u DF-u i više nego jasno da vam još uvijek nakon odluke Predsjedništva BiH o dostavljanju Programa reformi i nastavka NATO integracija, u grlu stoji knedla, jer to doživljavate ne kao uspjeh države BiH nego kao uspjeh predsjednika Komšića, što je za vas potpuno neizdržljivo i dovodi vas sudeći po vašem ponašanju na granice mentalnog rastrojstva. Građanima države Bosne i Hercegovine također je jasno da bi vi između našeg ili Čovićevog poraza po pitanju izbornog zakona uvijek i to sa ushićenjem dočekali naš poraz, pa makar to bio i poraz naše države. Svima je danas zapravo jasno da je to ono što vi zapravo priželjkujete. To se neće desiti ma koliko vi više mrzili DF i Komšića nego voljeli BiH. Desiti će se samo poraz vaše kukavičke politike, koja nije u stanju ništa drugo nego da neukusno zanovijeta dok se neko drugi bori za opće interese", zaključuju iz Demokratske fronte.

Odmah potom, ponovo se oglasio SDP sada sa podužim saopćenjem za javnost u kojem predsjednika SDa, Bakira Izetbegovića, nazivaju i predsjednikom DF-a. SDP je saopćio slijedeće:

"Koliko su vjerodostojni u DF-u vidjet će svako ko pročita otvoreno pismo Željka Komšića iz januara 2018. godine u kojem je govorio isto što DF govori u današnjem saopštenju. Razlika je u tome što je u svom pismu Komšić tada argumentovano optuživao SDA za rušenje i prodaju države, te pozivao građane da se odupru politici SDA i ne dozvole izdaju onoga što je 'branjeno krvlju'. Danas su sve to zaboravili jer treba odbraniti neodbranjivo, te pokušavaju ubijediti građane da vjeruju njihovim lažima, a ne svojim očima. Zato danas populistički i isprazno prozivaju SDP BiH zbog vjernosti svojim principima i predizbornim obećanjima. U jednom su ipak u pravu. Za razliku od Željka Komšića i DF-a, mi, u SDP BiH, ostajemo vjerni ideji izgradnje društva oslobođenog nacionalističkih i klijentelističkih principa vođenja politike, zbog kojih DF i SDA zajedno HDZ-u i SNSD-u daju sve što im mogu dati. Od mjesta ambasadora u NATO-u, do rekordnog broja ministarskih i direktorskih mjesta na svim nivoima" - poručuju iz SDP-a i zaključuju:

"Ondje gdje nema HDZ-a i SNSD-a, poput USK, DF za partnera uzima veleizdajnika i presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, smo mogli prihvatiti ponudu SDA i biti na mjestu DF-a ili zajedno s njima. Donijeli smo odluku da nećemo slagati birače i da izgradnja multietničke Bosne i Hercegovine za nas nema alternative, te da je ne možemo voditi kao dio 'reprezentacije' jednog naroda, bez obzira u kakvu oblandu to uvijali. Mi samo iznosimo činjenice i one su nepobitne. Za nas je u svakom slučaju interes Bosne i Hercegovine i njenih građana iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili stranke i to smo pokazali i pokazat ćemo prilikom glasanja u svakom parlamentu u kojem imamo svoje zastupnike", kažu iz SDP-a BiH...Komšićeva izjava da ga ne zanima federalna Vlada dokaz je da je DF pijun u rukama SDA. Iz ove izjave potpuno je jasno kako je Komšiću prioritet uvesti u vlast SDA, ondje gdje nisu na vlasti, i rušiti građanske stranke, a ne slabiti HDZ. Ti članovi se ne mogu pomiriti da su zbog interesa nekolicine ljudi iz rukovodstva ili onih koji su tek došli u DF postali bespogovorni izvršilac naloga SDA i njihovog, sad već, zajedničkog lidera Bakira Izetbegovića", kažu iz SDP-a BiH.

Izvor: 
BNN.ba