Kad država tone: Rudare u Banovićima "disciplinovali" specijalci

Socjalni bunt ili politika?

Kad država tone: Rudare u Banovićima "disciplinovali" specijalci

25.04.2019 - 19:52
Politika

„Zaduženje Rudnika je oko 15 miliona maraka. Da bi prikazali stabilno financijsko stanje u rudniku, potpuno su uništili kopove. Štedili su na troškovima otkrivke ili kopova, da bi vraćali kredite. Ostavljaju „haos“ nekome ko će doći poslije njih. Kraj iduće godine bit će borba za život ili smrt. Oko 100 miliona maraka treba da se uloži u otkrivku da bi se stanje dovelo u optimalno,"rekao je izvor iz Rudnika Banovići.

Tehnički direktor Rudnika Banovići Ibrahim Lapandić izjavio je da su na smanjenje plata utjecali smanjenje proizvodnje za 40 posto i dodatno zapošljavanje 150 osoba. 

Nama smanjili plate nakon što su sebi pokupovali stanove i kuće ne samo po BiH nego i po inostranstvu”,reći će za Žurnal jedan od rudara. 

Naravno, ni slova o tome zašto je dodatno primljeno 150 osoba. No, opće je poznato da su netom prije posljednjih izbora radna mjesta bila mamac za glasače PDA. Uočljivo je da rudari nisu jedinstveni, upravo jer su dobrim dijelom pod paskom kadrova ove stranke.

Žurnal je nedavno pisao kako je predsjednik Sindikalne organizacije RMU Banovići i pomoćnik direktora za razvoj Mirsad Kukić,osnivač Pokreta demokratske akcije!? Kao što rudnik nije dio Koncerna EP BiH, tako ni ova sindikalna organizacija nije u sastavu Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

Postoje različita tumačenje ove “male rudarske bune” u Banovićima. Jedna je da je sve inicirao upravo Kukić, kako bi imao opravdanje za smjenu aktuelne uprave predvođene direktorom Muneverom Čergićem. S druge strane, sumnje da sve dolazi iz SDA ili čak SDP-ove “kuhinje” malo su vjerovatne, pogotovo ne u inicijalnom pokretanju štrajka. Iz ovih stranaka su tek naknadno shvatili da bi mogli “profitirati” u cijeloj situaciji, ali kasno za neku ozbiljniju organizaciju protesta. 

U suštini, to su samo pokušaji da se ne govori o relanom problemu, a to je loša finansijska situacija i smanjenje plata, što je rezultiralo da dio rudara “pukne”, kako samo kažu.

Rudnik Banovići zapošljava oko 2800 radnika, a poslovnu je 2017. okončao sa više od 6 miliona maraka sveobuhvatne dobiti. Nakon toga u prošloj godini slijede sve evidentniji finansijski problemi. 

Izvor: 
BNN.BA/Zurnal.info/Tuzlanski.ba