Kad niko neće, hoće Republika Srpska: Brnabić odlikovana za "razvijanje i učvršćivanje saradnje"

Orden za negiranje genocida u Srebrenici?

Kad niko neće, hoće Republika Srpska: Brnabić odlikovana za "razvijanje i učvršćivanje saradnje"

09.01.2019 - 12:36
Politika

I dok u susjednoj Srbiji sve vrvi od protesta protiv vladajućeg režima, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), pak, nađe se povod za dodjelu oredenja i to, ni manje ni više, nego za negatore genocida u Srebrenici. Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tako je danas, dobila orden za, kako je rečeno, "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske“. 

Željka Cvijanović, Ana Brnabić, odlikovanje

Brnabić je tom prilikom izjavila da je potrebno da se, ne zaboravljajući prošlost, okrenemo budućnosti, saradnji, miru i stabilnosti te brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost. Zanimljivo, kako Brnabić s jedne strane poziva da se prošlost ne zaboravlja, da se okrenemo miru, a i sama svojim izjavama šalje poruke koje su kontradiktorne tome. Podsjetimo se samo njene izjave za Deutsche Wellea (DW) u emisiji „Zona konflikta“, kada je negirala da je u Srebrenici bio genocid, što je izazvalo osude, kako medija, naučnika, istraživača, tako i brojnih političkih funkcionera u BiH i šire. 

"Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj", kazala je Brnabićtada u intervjuu za DW.

Međutim, to nije spriječilo Željku Cvijanović (tačnije; režim Dodika), da Brnabić dodijeli orden, kako je rečeno, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske, te "za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske“. Naprotiv. 

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i RS odlikovala i ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova.

U povodu "dana RS-a“, 9. januara, koji je neustavnim ocijenio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odlikovan je, između ostalog, košarkaš Dejan Bodiroga te zlatnom medaljom za hrabrost, za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te za ispoljenu ličnu hrabrost odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Sifet Okić iz Doboja, Dragan Samardžić iz Trebinja i Njegoš Đekanović iz Banje Luke.

Izvor: 
BNN.ba