Kad se uhljeb probudi: Nakon 21 godine po parlamentima, Bećirović kontra SDP-a

Zašto Bećirović nikada nije preuzeo nijednu funkciju koja ima rizik, odgovornost, neizvjesnost uspijeha?

Kad se uhljeb probudi: Nakon 21 godine po parlamentima, Bećirović kontra SDP-a

13.01.2020 - 08:51
Politika

Denis Bećirović je, kontra stava SDP-a, saopćio na svom Facebook-u da se on zalaže da sve "probosanske snage" u Srebrenici imaju jednog kandidata. Vidjevši da sa stavom ide kontra SDP-a, Bećirovića je odmah podržao Željko Komšić, dežurni patriota. Praktično, Bećirović je počeo praviti raskol u SDP-u jer, nakon 21 godine života u svim mogućim parlamentima i bez ijedne funkcije na kojoj bi preuzeo odgovornost za stanje u zemlji, koja ga preko dvije decenije plaća, od Bećirovića se ovo i moglo očekivati - da napadne svoju političku kolijevku.

Na stranu to što se današnji SDP pretvorio u ideološko-kadrovski malu stranku koja, i pored ogromnih resursa, nije u stanju da privuče pet ozbiljnih ljudi koji bi se suštinski bavili politikom i njenim procesima, ali joj barem Bećirović nema šta prigovoriti. Zahvaljujući tom i takvom SDP-u Bećirović se od 1998.godine,  nalazi na državnom najlagodnijem dijelu budžeta - parlamentarnom, odakle "dijeli zabrinutost" izjavama koje su dosadnije od izjava Valentina Incka.

Tako je 1998.godine Bećirović ispred SDP-a sjeo u fotelju zastupnika u Parlamentu FBiH, 2000.godine je bio u Skupštini TK i DOmu naroda FBIH, a 2002.godine "samo" u Skupštini TK. Već 2006.godine je u Parlamentu BIH, 2010.godine na istom mjestu, gdje se obreo i 2014 i 2018.godine. Dakle, 21 godinu za sada, odnosno 24 godine će biti po isteku mandats 2022 godine, koliko "drug" Bećirović sjedi na državnim najlagodnijim jaslama a da, ne treba zaboraviti, nije služio ni Armiju RBiH već je i 1993.godine, kada je imao 18 godina, našao lagodnu poziciju - biti šef Foruma mladih SDP-a Tuzla.

Po istoj matrici Bećirović i danas traži lagodnu poziciju - druge savjetuje šta treba uraditi a on sam će, naravno, ostati vezan uz tastaturu, kao i 1993.godine. Za 21 godinu mandata u svim parlamentima u državi, Bećirović nikada nije imao hrabrosti da preuzme bilo koju funkciju u državi i tako, direktno, preuzme rizik rezultata, uspijeha i neuspijeha, zapravo učini bilo šta osim plasiranja ispraznih priča i predlaganja još ispraznijih zakona za koje unaprijed zna da ne mogu biti usvojeni u teško decentralizovanoj državi kakva je BiH.

Priča oko jednog kandidata u Srebrenici, Bećirovićeva je nova lagodna pozicija a, recimo, patriotski bi bilo da baš on bude taj zajednički kandidat i zamoli ostale partije/stranke da ga podrže u ujedinjavaju probosanskih snaga u Srebrenici - bilo bi to po prvi put, nakon 21 života na jaslama parlamenata u BiH, da Bećirović izađe u pravu političku arenu, i otpočne svojui prvu političku bitku koja nosi i rizike. Naravno, on to neće učiniti. Trenutno kontrira vrhu SDP-a i, zapravo, pravi odstupnicu za svoju kandidaturu za predsjednika ove stranke.

S obzirom na šta je spao današnji SDP, Bećirović je tipičan "lider" kojeg bi poželjeli protivnici SDP-a - ozbiljan budžetski parazit, politički anemičan, ne smije ući u konkretne političke bitke, odmaknut od svega ali i sve komentariše, uvijek distanciran od realnosti koju komentariše...Kako bilo, može se reći da posljedni raskol u SDP-u počinje - kako god da se završi izgubit će i SDP i Bećirović jer ni jedni ni drugi nisu svjesni svoje trenutne "veličine". Ona se najbolje ogleda u međusobnom sukobu i nemogućnosti da ikome drugom pariraju.

Izvor: 
BNN.BA