Kad zamiriše čaršija: Gdje su najbolji sarajevski somuni?

Posjetili smo pekaru Alifakovac

Kad zamiriše čaršija: Gdje su najbolji sarajevski somuni?

30.06.2015 - 21:24
Društvo

Već tradicionalno svake godine sarajevska čaršija posebno miriše za vrijeme mjeseca ramazana, a razlog su naravno sarajevski somuni. Ovom prilikom smo posjetili pekaru Alifakovac gdje se dnevno napravi preko hiljadu somuna.

Neizostavni dio iftarske sofre su somuni koji nisu isti za vrijeme drugih mjeseci. Posebnost im daju sjemenke ćurokota, začina na koji mirišu sarajevske mahale.

Dok smo boravili u pekari, zatekli smo brojne kupce koji velikom brzinom "razgrabe" somune koji su tek izašli iz pećnice.

"Svaki ramazan je za nas poseban, tada pravimo preko hiljadu somuna. Velika je potražnja, ali nama nije problem da odgovorimo na zahtjeve naših mnogobrojnih kupaca", kazao je za naš portal vlasnik pekare.

Dugi redovi se počnu stvarati pred vrijeme iftara, a građani Sarajeva dolaze sa svih strana, jer kako kažu imaju lijepa iskustva i uživaju u kvalitetu somuna.

"Iako ne stanujem u blizini, nikada mi nije bio problem odvojiti vremena kako bih došla na Alifakovac da kupim somune. Volim kako to radi pekara Alifakovac", kaže nam kroz smije zadovoljna mušterija.

Ostalih mjeseci, pošto je pekara specijalizirana za pripremu somuna, rade najviše za čevabdžinice i restorane. Imaju svoje redovne kupce, ali i posjete stranih turista i brojnih medijskih ekipa.

"Nije nam strano da ste nas došli posjetiti da nas medijski popratite. Stalno nam dolaze novinari, naročito strani. Neki dan je bila jedna američka televizija i neki novinari iz Njemačke. Zadovoljni smo da je naša priča postala diljem svijeta", kažu nam uposlenice pekare Alifakovac.

Pogledajte našu fotogaleriju!

Izvor: 
Redakcija / BNN