Kada SDA izgubi vlast, Izetbegović će izgubiti SDA

Ako stranka ostane bez vlasti, predsjednik ostaje bez stolice

Kada SDA izgubi vlast, Izetbegović će izgubiti SDA

09.11.2018 - 08:49
Politika

Domino efekat gubitka vlasti koji, iz dana u dan, SDA doživljava od Bihaća do Sarajeva i Goražda, ostavit će duboke posljedice po unutrašnju strukturu SDA ili će, ako struktura u SDA ostane ista, ovu stranku odvesti u politički kraj i(li) izolaciju. Veliko nezadovoljstvo unutar SDA već vlada jer smatraju da ih je predsjednik stranke, Bakir Izetbegović, ostavio na cjedilu  ne pokušavajući da ih "uvede u vlast" kao osnovni cilj postojanja ove stranke. Ostanak u vlasti bio je primarni cilj SDA jer, bez tog elementa, SDA bi se, sama od sebe, smanjila za 50%. Sada je jasno da će SDA ići u opoziciju prvo na kantonalnim, potom na državnom i, na kraju, na nivou Federacije BiH i Republike Srpske. Gubitak vlasti za SDA će donijeti i grube unutrašnje sukobe i promjene koji uskoro slijede pred njihov stranački kongres na kojem će ili Izetbegović izgubiti stranku ili će stranka izgubiti pola članstva i rukovodstva.

Bakir Izetbegović. SDA

Danas u Bosni i Hercegovini, izuzev BOSS-a Mirnesa Ajanovića i, možda Stranke za BiH Amera Jerlagića, ne postoji nijedna druga stranka koja je spremna da razgovara i koalira sa SDA-om, bez obzira na cijenu.

Prevare svih koalicijskih partnera, izigravanje svih važnih dogovora, montiranje istraga, optužnica i hapšenja svakome ko je sa SDA imao bilo kakva posla, ostavile su najdublji trag na cijelu bh.političku scenu koja je, u cjelosti, odlučila da SDA pošalje prvo u opoziciju a, zatim, u potpunu političku izolaciju. 

"Liderstvo" Bakira Izetbegovića, okruženog KOS-ovcima, zatim najdirektnije prevare koje je Izetbegović inaugurirao u "legitimno političko sredstvo", potom organizovana krađa trećih izbora po redu i brutalna eliminacije Izetbegovićevih ideoloških protivnika, na čijem je čelu stajala struktura SDA okupljena oko Izetbegovića, odveli su ovu stranku u izolaciju i na listu onih koje nije poželjno niti poznavati, a kamo li sjediti za istim stolom.

Nakon što je, zahvaljujući upravo Izetbegoviću i njegovom prvom okruženju, SDA postala najomraženija politička stranka u BiH, koja će svoju "popularnost" imati čast da izmjeri na prvim elektronskim izborima već 2020. godine, SDA mora ostati sama sa sobom naredne četiri godine.

Ostanak bez vlasti za SDA znači da će, već u maju naredne godine, kada im pada vrijeme za stranački kongres, morati potražiti novo stranačko rukovodstvo koje ih ne svađa sa cijelim političkim spektrom u BiH i koje, također, ne pravi najniže vrste spletki ostatku političke scene u BiH.

Ukoliko SDA ostane vjerna aktuelnom rukovodstvu SDA, sasvim je sigurno da će još vjernije ostati vezani za trajnu opoziciju ili će, pak, morati osvojiti 51% vlasti na narednim izborima pa da, sami sa sobom, prave vlast jer to, sa njima, niko drugi više ne želi.

Izvor: 
BNN.BA