Kako bošnjačka politika doprinosi da Republika Srpska postane država!?

Ko je kreirao percepciju entiteta kao države?

Kako bošnjačka politika doprinosi da Republika Srpska postane država!?

18.04.2019 - 18:09
Politika

Nema gotovo nijednog političara niti medija koji, za početak, "Republiku Srpsku" naziva pravim imenom - sa prefiksom ENTITET, već se utrkuju ko će, govoreći o entitetu ili predstavljajući njegove funkcionere, slavodobitno reći "Republike Srpske", zaboravljajući da je to, prije svega entitet. Na ovom simboličkom nivou lako se da primjetiti kako je naša intelektualna, politička i medijska "elita" postala najbolji motor za kreiranje percepcije entiteta kao "Republike" a baš u to su, od Radovana Karadžića do Milorada Dodika, predstavnici srpske politike uložili najveći trud sa ciljem da zadobiju legitimitet. I dobili su ga iz najneočekivanijeg mjesta - Sarajeva.

Za početak: niste nikada čuli, niti možete čuti, da je na jezičkom, simboličkom a kamoli političkom nivou komuniciranja, bilo kod iz Srbije ili entiteta Republika Srpska, ikada izjavio da, recimo, Bosna i Hercegovina ima "vladu" već se, uvijek, revnosno, ispravljaju sagovornici - "to je Savjet ministara u kojem svaki narod delegira svoje predstavnike". 

Također niste i nećete nikada čuti da je bilo ko iz "manjeg bh.eniteta" (kao uvrijedljivo govore oni koji ne vide da, dok oni to izgovaraju, "manji entitet" postaje država u državi), kazao da je sama Bosna i Hercegovina država. Ne, oni tvrde da je "Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri naroda" čime, zapravo, ostavljaju politički prozor da, sutra kada se ukaže prilika, ona bude sastavljena i od manje naroda i još manje entiteta.

Primjera kao gore nabrojani je mnogo, ali oni ne začuđuju ako uzmemo u obzir činjenicu da enitet Republika Srpska svoj opstanak u budućnosti vidi amo unegiranju Bosne i Hercegovine što, da bi uradila, mora negirati: historiju, činjenice, ratove, genocid...

Za vrijeme dok, kolokvijalno rečeno, "Srbi rade svoj posao", Bošnjaci spram njih izgledaju nemušti, neorganizovani i prilično dosadni pišući svakodnevne apele međunarodnim predstavnicima za ovo i ono, da interveništu zbog ovoga i onoga. 

Dok entitet "Republika Srpska" nabavlja oružje, Bošnjaci pišu saopćenja za javnost. Dok Milorad Dodik naoružava aktivni i pravi rezervni sastav policije, organizcuje referendume, ruši državne javne servise, ismijava pravosdne institucije, ponižava DKPT i SIPA-u, degradira vanjsku politiku i blokira NATO put, Bošnjaci samo daju izjave za sopstvene medije (dakle pričaju sami sebi) i nemaju nikakav institucionalni odgovor jer, zapravo, su srušili i privatizirali svoje insitucije. 

Dok su oni rušili ono malo države što je i bilo, Dodik je gradio državu i državi, policiju, sudstvo, rezervne sastave, razne sumnjive agencije, povezivao se sa Izraelom i Rusijom, igrao sa Srbijom, šurovao sa svim i svakim kako bi od sebe napravio regionalni politički faktor kojeg se mora uvažavati.

Nažalost, uspio je. Činjenica da je on prvo preuzeo entitet Republika Srpska a, potom, iz njega preuzeo sve najvažnije poluge Bosne i Hercegovine te postao faktor bez kojeg nema ni NATO-a, ni Vijeća ministara, ni sjednice Predsjedništva...dovoljno govori koliko je Dodik jak, odnosno koliko je "političko Sarajevo", ta čaršijski smiješna organizacija, potpuno slaba i besramno ponizna pred Dodikom.

Dodikov uspijeh u preuzimanju Bosne i Hercegovine, koju sada može ucjenjivati i usmjeravati kuda bude želio, ne nalazi se u njegovog sposobnosti već, upravo, u bošnjačkom političkom beznađu, strategiji traženja stalnih krivaca i izgovora, modelu unutrašnjih obračuna koji slabe Bošnjake a jačaju njihove neprijatelje.

Da su Bošnjaci uložili milimetar truda da grade državu, koliko su uložili u proces njenog razgrađivanja (pravljenjem privatne paradržave u državi, a kome bi samo to palo na pamet!) do tada je Dodik narastao do te mjere da može odrediti koliko će bošnjački politički paket dobiti ministara - tražili su četiri, dobili su tri. Kraj priče. 

Nedostatkom znanja i ne izlaskom iz šićarske sarajevske političke čaršije, u šta se pretvorila tzv. "bošnjačka politika" koja je sada svedena na lokalnu interesno-familijarnu organizaciju, politički predstavnici Bošnjaka (prikazani u lokalnim šalabajzerima čije je oličenje nesklad između skupih državnih auta i njihove elementarne nekulture i manjka ikakve kompetencije) su uspijeli da od države Bosne i Hercegovine naprave čaršiju i čude se, u pauzama dok progone njima nepoćudne Bošnjake, kako je Dodik uspio da napravi državu i državi. Odgovor je jasan: napravili ste je vi a on će je, kad i ako bude imao priliku, tek proglasiti.

 

Izvor: 
BNN.BA