Kako je država krala od mentalno-invalidne djece Pazarića

Na šta su spremni oni koji kradu "iz usta" oboljelih

Kako je država krala od mentalno-invalidne djece Pazarića

12.09.2019 - 18:15
Društvo

Građani BiH, ali i regije, s nevjericom su primili jučerašnju informaciju o stanju o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" kod Sarajeva.

- Situacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" je katastrofalna, finansijski izvještaj je friziran, uputio sam tužbu SIPA-i, FUP-u i Tužilaštvu - riječi su novog direktora Zavoda u "Pazariću" Redžepa Salića iznesene na sjednici Parlamenta FBiH tokom rasprave o izvještajima o radu pet zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, čime je digao veliku prašinu.

- Ne mogu više šutjeti. Djeca i štićenici žive u lošim uvjetima, radnici rade u nemogućim uvjetima. Imenovan sam prije četiri mjeseca. Prvi dan sam zatekao neku nadogradnju u centru. Samo na jednoj zgradi ima 300.000 KM razlike. Niko ne zna za šta je planirana. Zgrade koje su rađene proteklih godina nemaju urbanističku i građevinsku dozvolu. Zgrada koja je napravljena prije dvije-tri godine, do donacije, raspada se, djeca žive u vlagi – apelovao je Salić.

Naglasio je da je reagovao emotivno i da svi njegove riječi trebaju shvatiti kao krik za pomoć. Dodao je da očekuje da se u rješavanje spomenutih problema uključne sve relevantne institucije pa i politički subjekti, ali pod jednim uslovom – da djecu ne koriste za popularizam.

Nakon ovakvih saznanja medijskim ekipama dozvoljeno je da se, nažalost, uvjere u istinitost navoda Salića. U Zavodu zaista  vladaju katastrofalni uslovi. Gladni, žedni i prljavi, ukratko bi se moglo opisati kako izgledaju štićenici. 

Nesvjesni su da se na njihovim životima štedjelo, kralo i da su bili ugroženi.

Od njihovih usta otimali su kako bi stavljali sebi u džepove. Dovoljan podatak je da su štićenici imali samo tri obroka dnevno, među njima i veliki broj djece, a posljednji obrok bio je u 18 sati. I tako godinama. Jednoličnu hranu imali su odlukom Upravnog odbora iz 2009. godine i od tada se ništa nije promijenilo, osim u slučajevima kada bi donatori donijeli drugačiju hranu.

POSTAVLJA SE PITANJE NA ŠTA JE SVE SPREMNA VLAST (STRANKE, DIREKTORI) KOJA KRADE "IZ USTA" MENTALNO OBOLJELE DJECE. I KADA JE TO POSTALO REALNOST BOSNE I HERCEGOVINE. 

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: