Kako je govorio bivši njemački ministar vanjskih poslova: "U Srebrenici je zakazao NATO, EU, UN, zakazao sam i ja"

Klaus Kinkel preminuo je u 82. godini

Kako je govorio bivši njemački ministar vanjskih poslova: "U Srebrenici je zakazao NATO, EU, UN, zakazao sam i ja"

05.03.2019 - 22:08
Politika

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel preminuo je u 82. godini života. U intervjuu za DW 2015. govorio je o ličnoj odgovornosti zbog Srebrenice: „Zakazao je UN, zakazao je NATO, zakazala je EU, zakazao sam ja.“

Klaus Kinkel

Kako je rekao u tom intervjuu, više puta je ukazivao da su mu ostale dvije traume iz perioda kada je bio njemački ministar vanjskih poslova.

“Prva je Ruanda, druga Srebrenica. Traume su mi ostale jer sam, kao šef diplomatije jedne velike i ne baš nevažne zemlje, imao osećaj da se relativno malo može uraditi u zaustavljanju takvih katastrofa. Optužujete samog sebe jer se stalno pitate, zar nisam mogao da uradim više? To me je zaokupljalo i zato sam pretprošle godine posjetio Srebrenicu. Ranije sam kao ministar odlazio u Bosnu, ali nikad nisam bio u Srebrenici, naveo je on. 

Imao je priliku da posjeti Srebrenicu i tada je, kako je rekao, vidio da se radilo o strašnom genocidu, te da je poslije odlaska sa ministarske službe pročitao sve: izveštaje UN-a, evropske izveštaje… 

“U Srebrenici sam pričao sa prevodiocem Hasanom Nuhanovićem, koji je morao da prevodi Mladiću i koji je svojim očima vidio kako mu odvode oca i brata dok je on morao da ostane i prevodi. Očito se radilo o strašnim danima u Srebrenici koji se ni sa čim ne mogu opravdati i ti događaji još uvijek s pravom zaokupljaju sve oni koji su u to vrijeme imali političku odgovornost – a među njima i mene. Bilo bi neprirodno da nije tako”, rekao je Kinkel. 

“U mojim očima zakazao je UN, zakazao je NATO, zakazala je Evropska unija, zakazao sam ja. Ali nije bilo tako da smo tačno znali šta se tamo dešavalo tokom tih par dana u kojima je Mladić počinio strašni zločin – jer on je takoreći bio onaj koji je to sproveo po Karadžićevom nalogu – ali toga tada nismo bili svjesni. Bez obzira na to, i tu ste potpuno u pravu, nakon svega je potpuno neshvatljivo da međunarodna zajednica nije bila sposobna da spriječi to strašno krvoproliće”, dodao je on. 

Ponavlja da niko nije znao za ono što se događalo. 

“Sjećam se holandskog ministra vanjskih poslova čiji je bataljon UN bio na licu m,esta i imao odgovornost. Mislim da ni on nije tačno znao šta se dešava. Danas se pitam zašto nije znao. Ne optužujem tajne službe, jer ne znam detalje. Kasnije sam naravno pročitao da su postojali američki satelitski snimci na kojima se tačno vidi razdvajanje ljudi pred fabrikom akumulatora u Potočarima. Preko puta nje se sada nalazi veliko groblje sa 6.000 pokopanih žrtava. Ali sve se dešavalo u samo nekoliko dana i nije bilo tako da su satelitski snimci narednog dana bili na stolu kako bi se moglo politički delati. Bilo je pogrešno što NATO nije pozvan u pomoć, odnosno pozvan je, ali je spriječeno da poziv stigne do NATO. Bilo je naravno pogrešno stacionirati tako mali bataljon UN-a u Srebrenici, stoga ne mogu ni Holanđane da optužim tako direktno.. iako je – kada sve pročitate – dosta toga bilo veoma čudno. Zato je holandska vlada morala da podnese ostavku”, naveo je on u intervjuu iz 2015. 

Pravnik i političar njemačkih Liberala Klaus Kinkel, rođen 1936. godine, bio je od 1979. do 1982. šef zapadnonemačke obavještajne službe BND. Početkom devedesetih bio je savezni ministar pravde, a od 1992. do 1998. ministar vanjskih poslova i vicekancelar u vladama Helmuta Kola. 

Izvor: 
BNN.ba / B92