Kako je Radončić prevario Komšića

Analiza jedne političke prevare

Kako je Radončić prevario Komšića

23.08.2015 - 18:47
Politika

Ne tako davno Fahrudin Radončić pozvao je opoziciju da prave blok stranaka koji bi izbacio SDA iz vlasti u Federaciji BiH. Odazvali su se predsjednici SDP-a i DF-a, Nermin Nikšić i Željko Komšić. Nakon što je Radončić odigrao predstavu "lidera opozicije", ostavio je iskorištene Nikšića i Komšića i sam krenuo ka posljednjem pokušaju ulaska u vlast - ma ko u njoj sjedio jer, kako Radončić kaže, "kada SDA može koalirati sa Karadžićevom strankom, mogu i ja sa SDA"...

Nije prevelika tajna da višesedmična politička igra Dragana Čovića, u kojoj je Fahrudin Radončić tek periferni igrač koalicije HDZ-SNSD, oko Vlade Federacije BiH nije ništa drugo već Čovićev pokušaj da kroz uvođenje Radončića u Vladu Federacije BiH pokuša dobiti većinski paket glasova unutar ovog organa, ovladati resursima i javnim preduzećima - dakle novcem, čime bi se SDA pretvorila u igračku, odnosno u ono što su oni ranije u savezu sa HDZ-om napravili DF-u Željka Komšića. 

Čovićeva nervoza, kojoj se pridružuje Radončić a kojoj aplaudira Dodik, jeste najobičnija panika od pravosudnih organa kojih se i prvi, i drugi i treći protagonista ovog teksta itekako boje. Tim prije jer je prije nekoliko dana smijenjen njihov, ipak, zaštitnik u vidu Gorana Zubca sa čela SIPA-e a to se uskoro sprema i njihovom drugom igraču, direktoru OSA-e Almiru Džuvi koji je svojim huškačkim izjavama o "3.000 potencijalnih terorista - spavača u BiH", BiH stavio na mapu zemalja koje su "opasnost od terorizma". 

Pored ovoga, dobro upućeni izvori u procesno stanje predmeta Kelmendi na Kosovu, ali i predmeta Radončić u Sarajevu, kažu da stanje u ova oba predmeta stoji izuzetno loše i po Kelmendija i po Radončića što Radončića čini izuzetno nervoznim te je i jučer, nakon "reformskog sastanka" sa Draganom Čovićem uskliknuo kako bi se, "recimo", odmah trebalo reformisati bh.pravosuđe zbog montiranih optužnica. Tačno, ali...

Nije da Radončić nije upravu glede montiranih optužnica jer, ruku na srce, BiH ih broji na desetine što dovoljno govori da je domaće pravosuđe u velikoj mjeri itekako političko a nikako profesionalno. Tome svjedoče mnogi zločinci koji su na slobodi, odgovorni za politička ubistva koji su, također na slobodi i hrane se iz budžeta, čitavo tuce teških kriminalaca koji slobodno šetaju BiH i uživaju u pokradenom novcu i resursima otetim od države. Na kraju i sam Radončić je asistirao u mnogim politički motivisanim i montiranim harangama za vrijeme dok je štitio bok SDA-u, koja je i formirala Dnevni Avaz i obezbijedila protok ogromnog novca za Radončićeve tornjeve, pa Radončić i otud odlično zna kako se montiraju istrage, suđenja i kako se navija da neko ni kriv ni dužan ide u zatvor. S obzirom da je Radončića sukob sa jednim dijelom SDA-ove paradržave itekako puno koštao u svakom smislu, on se okrenuo drugim saveznicima - Čoviću i Dodiku dok je opozicione predsjednike stranaka u Federaciji BiH uveliko izigrao.

Otud se Radončić hvata za posljednju slamku političkog, pravosudsnog ali i finansijskog spasa - odnosno za Dragana Čovića koji kupujući Radončića, zapravo, kupuje većinski paket u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH u koje bi, također uskoro uveo Dodika čime bi bošnjački politički faktor, faktički, bio potpuno uništen i sveden na mizeriju. (Radončić je skoro uzeo kredit od 8 miliona KM od jedne komercijalne banke kako bi mogao opstati na tržištu i također je bio primoran prodati objekat Avaza u Tuzli što dovoljno govori da se Radončić nalazi u teškoj ekonomskoj krizi). 

S druge strane Željko Komšić i njegov DF čine se kao najveći gubitnici i to upravo od onog trenutka kada je Komšić odlučio da postane Radončićev saveznik. Do tog trenutka sve je za Komšića i DF bilo uredu. Komšić je bio, i danas je!, sastavni dio Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, dok je svaku vrstu anomalije ili pokušaja prevare od strane jednog dijela SDA, DF mogao spriječiti jer je imao principijelan i kolegijalan dogovor sa BPS-om i ASDA-om. Međutim...

Radončić, nekako, uspijeva ubijediti Komšića da počne destabilizirati vlade u kojima sjedi skupa sa SDA. Tu istu strategiju primjenio je na SDP i Zlatka Lagumdžiju tri godine ranije (i uspijela je!). Dolazi do varnica i Komšić odlučuje krenuti u drugom smjeru u kojem je trebalo Radončića postaviti na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kada je tu svoju odluku DF saopštio BPS-u i ASDA-u, ove dvije stranke su savjetovale DF da se Komšić ne igra avanturizma, da je na Radončića mogao tipovati odmah poslije izbora kada se i pravila vlada a ne pola godine kasnije, te da je država isuviše ozbiljna stvar da bi se svako malo destabilizirala a posebno s obzirom da prijetnje paljevinama koje su se mogle čuti iz Radončićevog tabora ali i iz njegovih usta lično. 

Radončić je svoju nakanu da se "obračuna sa SDA-om" pojačao sa nekoliko zapaljivih izjava - koje će ovih dana negirati i minimizirati, kako bi učvrstio povjerenje kod Komšića rukujući se javno s njim ali i sa novim, još naivnijim predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem te su sva trojica zajedno poručili kako kreću u formiranje nove parlamentarne većine. Sve je bilo tačno, osim fakta da je Radončić u formiranje nove parlamentarne većine krenuo sam, dok su Komšić i Nikšić poslužili samo za povećavanje Radončićeve cijene na tržištu. Kako bi Čović dostigao svoj krajnji cilj - uvođenje u vlast Radončića a za račun HDZ-a i SNSD-a, nekoliko puta je izjavio kako se moguća nova većina u Federaciji BiH (BPS, ASDA i SBiH) ne čini stabilnom dok je za BPS izjavio kako se još uvijek ne zna da li su ili nisu dio većine s obzirom na vrlo principijelan zahtijev BPS-a za procesuiranjem političkih ubistava u BiH. (Zanimljivo, Čovića uopšte ne zanimaju politička ubistva u BiH iako je prije gotovo 20 godina ubijen visoki funkcioner HDZ-a i zamjenik ministra policije Jozo Leutar!).

Čović uopšte ne pominje mogućnost uvođenja HDZ 1990 u vladajuću većinu u Federaciji BiH, čime bi Federacija BiH dobila čvrstu većinu, jer Čović želi potpuni ekskluzivitet zastupanja Hrvata u BiH te da sve druge hrvatske stranke potpuno uništi. Otud Čović više nade polaže u Radončića nego li u HDZ1990 jer Radončić će učiniti za Čovića sve ono što HDZ1990 očito ne bi. Također, vrlo je zanimljivo da su i Radončić i njegov glasnik Avaz prestali pisati o političkim ubistvima u BiH, koja su mu očito trebala kao prijetnja SDA-u dok je bio ministar sigurnosti BiH ali i dok se uspinjao prema ovoj poziciji. Umjeto da podrži nastojanja BPS-a da se upravo sada procesuiraju odgovorni za nekoliko politički motivisanih ubistava u Sarajevu, Radončić pokušava da ovo nastojanje BPS-a razvali svojim savezom sa Čovićem i Dodikom što dovoljno govori i o Radončićevoj "principijelnosti" koja, očito je, ima svoju tarifu. 

Autor: Redakcijski komentar

Izvor: 
BNN.BA