Kako se SDA-ovac Hajriz Bećirović domogao stana od 111m2 u Ferhadiji!

Princip "po zakonu" radi i na nižim nivoima

Kako se SDA-ovac Hajriz Bećirović domogao stana od 111m2 u Ferhadiji!

13.01.2018 - 19:05
Politika

Komisija za dodjelu stanova Općine Centar Sarajevo je 2000. godine dodijelila Hajrizu Bećiroviću na trajno korištenje stan površine 111 m2 u ulici Ferhadija. U rješenju nije bila utvrđena obaveza da Bećirović preda stan od 86 m2 u ulici Petra Tiješića u kojem je živio, iako u spisu postoji izjava kojom se obavezao na prenos tog stana u korist općine Centar. Prema pisanju Zurnal.info Bećirović stan nije vratio ali je ovaj u Ferhadiji uredno uknjižio. Kako?

Općinski sud Sarajevo je 2012. godine utvrdio pravo Bećirovića na kupnju stana u Ferhadiji s tim da se ne može uknjižiti kao vlasnik dok općina ne preuzme njegov stari stan. Ipak, on je uspio izdejstvovati upis vlasništva na novi stan, da bi početkom decembra 2017. izjavio da je stan u ul. Petra Tiješića prodao!? Navodno je obećao da će općini nadomjestiti taj novac…

Komisija za dodjelu stanova Općine Centar Sarajevo je 1996. godine dodijelila Hasanu Muminoviću, tadašnjem pomoćniku načelnika za imovinsko pravne odnose, stan površine 114 m2 u ulici Tina Ujevića. U rješenju nije bila utvrđena obaveza da Bećirović preda stan od 88 m2 u ulici Danila Ponjarca u korist općine Centar, iako u spisu postoji njegova izjava kojom se na to obavezao. Nakon što je općina zatražila ugovor o zamjeni nekretnina, Muminović je pokrenuo sudski spor tražeći pravo kupovine stana u ul. Tina Ujevića. Pravosnažnom presudom dato mu je pravo kupnje, ali nije mu naložena obaveza da stari stan vrati općini Centar !?

Hasan Muminović i supruga mu Azra, također zaposlenica općine su tako “sve po zakonu” postali vlasnici novog stana, a nikada nisu odgovorili da li će vratiti stari stan općini Centar. Drugim riječima, zahvaljujući sudskim odlukama te slučajne ili ne, aljkavosti tadašnje općinske administracije, zadržali su oba stana.

Gotovo godinu dana pojedini vijećnici, uglavnom “Naše stranke” traže tačne podatke o poslijeratnom raspolaganju stanovima u vlasništvu Općine Centar. Istovremeno, pokušavaju uvesti zakonske kriterije za Odluku o dodjeli i prodaji stanova nad kojima raspolaganje ima ova općina.

Do sada je utvrđeno kako je prethodnih godina Komisija za poslove iz stambene oblasti donijela 76 rješenja o dodjeli stanova na privremeno korištenje, a da nije  pronađen dokaz o bodovanju po važećim kriterijima. Sva ta rješenja, a donošena su od 2000-e godine pa nadalje, glasila su na period od šest mjeseci i odavno su očito istekla.

Pojedini su iskoristili što je općina propustila zakonske rokove ili povrata stanova ili izdavanja novih rješenja, pa su sudskim tužbama dobijali pravo vlasništva!

Trenutno je evidentirano još 105 stanova koje općina tek treba preuzeti od Uprave za stambena pitanja kantona Sarajevo, te raspisati oglas za dodjelu tih stanova na korištenje. Kako navode iz nadležne službe ove općine, razlog nepreuzimanja jeste što je navodno u većini tih stanova namještaj, a općina ne želi preuzeti, kako kažu, nezakonito preuzimanje tih stvari i troškove za skladištenje i čuvanje!?

Istovremeno, prema informacijama Žurnala, u sedam tek renoviranih stanova je provaljeno, odnosno “okupirani su” od “nepoznatih” korisnika. Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, treba samo da tu ostanu 3 godine, tuže općinu i eto vlastitog stana!

Općinom Centar su od 1998. suvereno vladali kadrovi SDP-a, koji su odlučivali o dodjeli stanova. Od 30 stanova za koje je donijeto rješenje o uvođenju u posjed, 28 koriste uposlenici Općine Centar. Sada je općinu “važniju od 10 drugih” preuzela SDA. Da se ne lažemo, u potpunosti im odgovara nastavak konfuzije koja vlada u ovoj oblasti, pa zato ne žele ni tematsku sjednicu ni usvajanje ni provođenje kriterija za dodjelu stanova novim korisnicima.

Trenutno bi približno 200 stanova trebalo biti na raspolaganju. Administracija ove općine i ne samo oni, grozničavo iščekuje rang liste za dodjelu tih stanova, koje bi mogli povoljno otkupiti, 600 KM po m2 ili čak i za certifikate ukoliko su bili predratni zaposlenici. Riječ je o relativno manjim stanovima, jer su oni veliki na različite načine već otkupljeni i nema ih na spisku. Treba li uopće reći da je dio bio svojevrsni “ratni plijen” SDA kadrova.

Zato i ne čudi što su”minirali” održavanje tematske sjednice o raspolaganju i korisnicima stanova općine Centar, jer bi potom na red moglo doći i pitanje raspolaganja poslovnim prostorima. A to bi bilo otvaranje još jedne “pandurove kutije”,

Izvor: 
Zurnal.info