Kakva agencija takve i "vijesti": "Patria" kažnjena jer je pisala laži o Semiru Haliloviću

Halilović davno tvrdio, Sud presudom utvrdio

Kakva agencija takve i "vijesti": "Patria" kažnjena jer je pisala laži o Semiru Haliloviću

21.03.2019 - 20:22
Politika

Presudom Općinskog suda u Sarajevu, tzv. "novinska agencija Patria", kažnjena je jer je lagala kada je pisala o bosanskohercegovačkom intelektualcu Semiru Haliloviću. Halilović je to ranije više puta tvrdio, nakon čega je preduzeo pravne radnje koje je Sud ocijenio ispravnim te novčano kaznio "Patriu" zbog laži iznesenih o Haliloviću. Zašto je tzv. novinska agencija pisala neistine o Haliloviću?

Semir Halilović.

Podsjećamo, tzv. "novinska agencija Patria" je neistinito povezivala ime Semira Halilovića sa poslovanjem određenih fondacija, što je Sud utvrdio kao klevetu zbog koje će "Patria" snositi finansijsku kaznu ali, još važnije, ponijela je pečat "agencije" koja, očito, piše neistinite klevete na račun Halilovića.

Naime, određene fondacije u Kantonu Sarajevo dobijale su novac da bi isti distribuirali optuženim pripadnicima Armije RBiH koji su trebali pravnu pomoć u svojim procesima. Novac je, kako je utvrđeno finansijskim izvještajima i kontrolom budžetske inspekcije Kantona Sarajevo, završio kod bivših pripadnika Armije RBiH, kao i za kupovinu dokumentacije koja im je potrebna za odbranu. Ipak, ni svi ovi dokazi nisu bili dovoljni "novinaskoj agenciji" Patria da piše klevete protiv Semira Halilovića, nakon čega ih je Halilović odlučio tužiti.

Na suđenju za klevetu, pred sudijom, Halilović je kazao da misli kako "Patria" piše neistinite tekstove protiv njega jer, prema riječima bivšeg urednika ove "agencije" Tarika Lazovića, iza osnivanja ove "agencije" stoji Bakir Alispahić, kojeg Halilović tereti za atentat na Halilovićevu porodicu, odnosno ubistvo majke i dajidže te pokušaj ubistva generala Sefera Halilovića.

Advokat tzv. novinske agencija "Patria" je na suđenju našao za shodno da se brani po ovom pitanju, iako ono nije bila tema procesa. Sud je na kraju presudio u Halilovićevu korist. Halilović je na suđenju protiv "Patrie" najavio još jednu tužbu protiv ove "novinske agencije" zbog novih neistina iznesenih o njemu.

 

 

 

 

Faksimil Lazovićeve tvrdnje ko stoji iza osnivanja tzv. novinske agencije "Patria"

Izvor: 
BNN.ba