Kalaba: Zaprepašteni smo ulaganjem žalbe na izvoz mlijeka iz BiH

Članice EU mogle do 13.augusta dati komentare

Kalaba: Zaprepašteni smo ulaganjem žalbe na izvoz mlijeka iz BiH

26.08.2015 - 18:03
BiH

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je Feni da su zaprepašteni inormacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Evropske unije (EU), koji je od danas trebao da počne.

Kalaba je pojasnio da su i iz Mljekare u Livnu obaviješteni da im se suspenduje izvoz, te po traženju objašnjenja dobili informaciju da je jedna od članica Evropke unije uložila prigovor na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mlijeka u zemlje EU. 

O tom prigovoru će se raspravljati 16.septembra. 

Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13.augusta dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU. 

-Zaprepašteni smo. Da se to desilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio u raspravi među članicama i da su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bi to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to desi, nije nam jasno – rekao je Kalaba  Feni. 

Sada treba sačekati, kazao je, 16.septembar kada će se o tome raspravljati. 

On je naveo da se ne može govoriti koja je članica uložila žalbu, jer je to, kako su im prenijeli, „povjerljiva informacija“.
 
Kalaba je dodao da sve ovo nanosi veliku štetu bh.proizvođačima mlijeka.

Po njegovim informacijama pošiljka koja je trebalo da krene iz Livna za EU već bila i ocarinjena. 

Od danas četiri mljekare iz BiH trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vrše njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

Na toj listi su mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica. 

Izvor: 
Fena