Kalifornija zabranila kretanje ljudi, Crna Gora vožnju više od dvije osobe zajedno

Mjere protiv COVID-19

Kalifornija zabranila kretanje ljudi, Crna Gora vožnju više od dvije osobe zajedno

20.03.2020 - 08:17
Politika

Guverner Kalifornije Gavin Njusam izdao je noćas naređenje svim stanovnicima te američke države da ostanu u svojim kućama u borbi protiv širenja novog korona virusa. Restrikcije kretanja proširene su na svih 40 miliona stanovnika Kalifornije, države sa najvećim brojem stanovnika u Americi, a one su do sada bile uvedene za polovinu te države. Guverner je rekao da su restrikcije za svako kretanje van kuće koje nije neophodno potrebne da bi se kontrolisalo širenje korona virusa koji preti da ophrva zdravstveni sistem te države.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je objavio da su prema najnovijim podacima o broju zaraženih u Crnoj Gori, pozitivna još tri testa, pa je najnoviji ukupan bilans broja zaraženih građana sada 13.

„Večeras smo otkrili još tri, ukupno pet danas, što čini 13 slučajeva koronavirusa otkrivenih u Crnoj Gori. Ta posljednja tri slučaja su vezana za prvi slučaj otkrivanja COVID 19 u državi“, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša Mugoša. Prema njegovim riječima, to ukazuje na to da se epidemija širi.

Pod zdravstvenim nadzorom u Crnoj Gori je 4.369 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa rasprostranjenom transmisijom virusa. Među novim mjerama koje je danas objavilo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa je i zabrana prevoza više od dvije odrasle osobe u istom vozilu.

Izvor: 
BNN.BA/RSE