Kamala Harris: Biden je čovjek koji može ujediniti Ameriku

Kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a

Kamala Harris: Biden je čovjek koji može ujediniti Ameriku

12.08.2020 - 07:40
Politika

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju, objavili su u utorak vodeći američki mediji.

Harris je bivša javna tužiteljica s reputacijom žestoke protivnice administracije Donalda Trumpa. Kći imigranata iz Jamajke i Indije u tri je navrata osvajala mandat senatorice iz Kalifornije, a i sama je pokušala osvojiti predsjedničku nominaciju na ovim izborima, snažno kritizirajući čovjeka koji ju je upravo odabrao za svoju sukandidatkinju. U konačnici je snažno podržala Bidena, a u javnosti je prepoznata kao glasna zagovornica rasne jednakosti nakon smrti Georgea Floyda.

Harris će biti prva crnkinja i prva osoba indijskog porijekla nominirana za tako visoku poziciju u SAD-u od strane neke od vodećih stranaka. Iskusna je političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke. Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom

Biden je potvrdio da je Harris njegov izbor u SMS poruci i emailu odaslanom na adrese svojih pristalica.

- Ovdje Joe Biden. Imam veliku vijest: Odabrao sam Kamalu Harris za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Zajedno s vama pobijedit ćemo Trumpa, stoji u poruci.

Očekuje se da će tijekom srijede Biden i Harris imati prvo zajedničko javno obraćanje.

U međuvremenu, Harris se već oglasila na Twitteru: "Joe Biden može ujediniti američki narod, a kao predsjednik izgradit će Ameriku koja živi u skladu s našim idealima. Čast mi je što sam mu se mogla pridružiti kao kandidatkinja naše stranke za potpredsjednika i učinit ću sve što je potrebno da on postane naš vrhovni zapovjednik".

Izvor: 
BNN.BA/Jutarnji.hr