Kandidaturom Aćimovića i Komšića, SDP i DF direktno pomažu pobjede Dodika i Čovića

Politička analiza

Kandidaturom Aćimovića i Komšića, SDP i DF direktno pomažu pobjede Dodika i Čovića

20.01.2018 - 09:58
Politika

Izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da će ova stranka imati tri kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ništa drugo nego, ne samo najava poraza u sve "tri utrke" kojima SDP bude trčao, već i dokaz da je Nikšić unaprijed sklopio dogovore o postizbornim koalicijama pa, svojim planiranim partnerima, čini usluge. Upravo u tom svjetlu treba posmatrati najavu kandidature Draška Aćimovića za člana Predsjedništva BiH iz manjeg bh.entiteta što se, također, može tumačiti kao proizvod tajnog sastanka Nikšić - Milorad Dodik.

Gromoglasno najavljeno ujedinjavanje ljevice, kao što se moglo nazrijeti na samim počecima ovog, pokazat će se tek medijskog procesa, okončano je još dodatnim usitnjavanjem u odnosu na početne pozicije "ljevičara".

Prvo je iz dogovora otpao Građanski savez, s kojima nije htjeo ni SDP ni DF. Potom se Naša stranka jasno distancirala od tada eventualne kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH da bi, na kraju, "ljevica" završila sa tri-četiri najavljena kandidata za Predsjedništvo BiH od kojih će dva imati SDP, jednog DF a ostali "ljevičari" se po tom pitanju još nisu izjasnili.

S obzirom da je ispred "lijevih" poziciju kandidata zauzeo Željko Komšić, te da SDP najavljuje kandidaturu Draška Aćimovića za člana Predsjedništva BiH iz manjeg bh.entiteta, jasno je da bi SDP mogao imati još jednog, bošnjačkog kandidata a pominju se imena Denisa Bećirovića ili Nermina Nikšića.

Nikšić bi, kako doznajemo iz krugova bliskih Predsjedništvu SDP-a, najviše volio za člana Predsjedništva BiH da kandiduje Denisa Bećirovića i tako oslabi njegovu poziciju unutar SDP-a jer, nakon tri kandidata SDP-a, pobjeda bilo kojeg SDP-ovog kandidata u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH više ne može biti čak ni predmet ozbiljne analize već tek pitanje koliko će koji ljevičarski kandidat onome drugome preoteti glasova.

Puno važnije pitanje od Nikšićeve ili Bećirovićeve kandidature za člana Predsjedništva BiH, iz reda Bošnjaka, jeste ono kojim se SDP sprema da kandiduje Draška Aćimovića za člana Predsjedništva BiH iz manjeg bh.entiteta.

Jasno je da će se glavna bitka, kao i tokom prošlih izbora, voditi između SNSD-a i Saveza za promjene, te da je Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva BiH postao to tek sa nekoliko hiljada glasova razlike u odnosu na SNSD-ovog kandidata.

Kandidatura Aćimovića, dakle, direktno ostavlja Dodika na vlasti, odnosno podržava podržavanje apartheida za Bošnjake u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji su do sada, bez sumnje, podržali svojim pomaganjem Dodiku i SDA i SBB.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi pred ulaskom u završnu fazu njene političke krize u koju ih, direktno, nakon katastrofalne vlasti SDA i SBB-a, sada uvode SDP i DF i to svojim (n)epromišljenim kandidaturama Komšića i Aćimovića koje su, zapravo, najbolja pomoć Dodiku i Čoviću da osvoje potpunu vlast i uđu u Predsjedništvo BiH odakle, kao i do sada, mogu najbolje uništavati državu Bosnu i Hercegovinu.

Ostaje nerazumljivo zašto im u tome pomažu SDP i DF, kada su to već godinama radili SDA i SBB koje su "ljevičari" upravo zbog toga kritikovali sada radeći istu ili čak goru stvar od njih.

Izvor: 
BNN.BA