Kanton Sarajevo: Roditelji osnovaca zabrinuti zbog mjera racionalizacije

Predviđeno ukidanje pojedinih škola

Kanton Sarajevo: Roditelji osnovaca zabrinuti zbog mjera racionalizacije

18.06.2015 - 14:36
BiH

Članovi neformalne inicijative građana Sarajeva ''Ne damo sarajevske škole'' izrazili su zabrinutost povodom najavljenih mjera racionalizacije u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, kojima je predviđeno ukidanje pojedinih škola.

Dokument pod nazivom "Program mjera racionalizacije budžeta Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo radi unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i sukcesivne isplate tužbi uposlenika osnovnog i srednjeg obrazovanja" donosi mjeru koja podrazumijeva spajanje pojedinih škola u cilju ostvarivanja ušteda.

Odnosi se to, prije svega, na škole koje rade s manje od 18 odjeljenja, a koje bi trebale postati područna odjeljenja većih škola. Na taj način spojile bi se upravljačke, rukovodeće i administrativne strukture. Predlagači smatraju da bi se time ostvarile značajne uštede.

Roditelji smatraju da bi najavljene mjere mogle imati negativan efekt na kvalitet obrazovanja, a osim toga i povećanje broja nezaposlenog kvalificiranog osoblja.

Programom racionalizacije je obuhvaćeno sedam škola - ''Saburina'', ''Hasan Kikić'', "Silvije Strahimir Kranjčević'', ''Vladislav Skarić'', ''Vrhbosna'', ''Šejh Muhamed Hadžijamaković'' i ''Hasan Kaimija''.

Svjetlana Nedimović uime roditelja Osnovne škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' danas je novinarima na konferenciji za medije kazala da su svi roditelji zabrinuti zbog posljedica tih mjera, što je i razlog organiziranja neformalne inicijative. Pokrenuli su i peticiju, a za sedam dana prikupili su 3.000 potpisa.

- Program mjera racionalizacije ne govori o obrazovnom i odgojnom procesu, nego tretira obrazovanje kao nekakav teret na budžetu - navela je ona.

Dodala je da članovi inicijative traže uključivanje šireg sloja društva u razmatranje te ideje.

Uime roditelja Osnovne škole ''Saburina'' Alma Hadžić također dijeli mišljenje da je neophodno u razmatranje ovog Programa uključiti stručnjake, ali i roditelje, nastavnike pa čak i učenike.

Roditelji okupljeni oko inicijative podržavaju sve mjere racionalizacije, ali one koje će učiniti boljim kvalitet obrazovanja.

Uputili su i pismo Vladi i resornom ministarstvu u kojem su naglasili da racionalizacija treba dati trajne pozitivne rezultate te da ne smije podrivati temelje društvenog dobra niti voditi uništavanju upravo onih oblasti koje nose dugoročan razvoj društva.

Izvor: 
Fena