Kao i u Bosni: Lukašenko sam sebi izbrojao pobjedu na izborima

Formalna demokratija - život hibridnih i autoritativnih režima

Kao i u Bosni: Lukašenko sam sebi izbrojao pobjedu na izborima

10.08.2020 - 09:39
Svijet

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je šesti mandat na predsjedničkim izborima sa 80 odsto glasova, objavila je preliminarne rezultate u ponedeljak ujutru Centralna izborna komisija.

Svetlana Tikhanouskaya, bivša učiteljica engleskog jezika koja se na izborima u nedjelju pojavila kao Lukašenkov glavni rival, osvojila je 9,9 odsto glasova, saopšteno je iz CIK-a, prenosi Rojters.

Preliminarni rezultati objavljeni su nakon sukoba policije sa demonstrantima u nekoliko gradova širom Belorusije, koji ne priznaju rezultate i tvrde da su ozbori namješteni. Grupa za zaštitu ljudskih prava Vyesna je objavila da je u sukobima poginula jedna osoba, desetine su povrijeđene, a više od stotinu uhapšeno.

Predizbornu kampanju su obilježila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti. Poslednji predsjednički izbori po mnogim procjenama su bili najteži za Lukašenka, autoritarnog lidera koji je na vlasti od 1994. godine.

Povjerenje u Lukašenka, koga nazivaju i "poslednjim diktatorom u Evropi" opalo je dobrim delom zbog njegovog odnosa prema pandemiji izazvanoj korona virusom. Lukašenko je pandemiju nazvao "psihozom" koja se može spriječiti pijenjem vodke, voženjem traktora ili odlaskom u saunu. Neki su uporedili Lukašenkov odgovor na pandemiju s postupanjem sovjetske vlade u nuklearnoj katastrofi u Černobilu.

Poslije mjeseci negiranja, Lukašenko (65) je i sam testiran pozitivno na korona virus. Lukašenko se, uz krizu izazvanu korona virusom, suočava i sa otporom oko ekonomske integracije Bjelorusije sa Rusijom i prigovorima sa Zapada o stanju ljudskih prava. Izbore u Bjelorusiji već godinama zapadne vlade i posmatrači smatraju nepoštenim i neslobodnim.

Izvor: 
BNN.BA/RSE